INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Tizenkétmilliós kábellopás Budapesten

InfoRádió / MTI
Csütörtökre virradóra összesen 12 millió forint értékű kárt okoztak a BKV-nak és a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) a kábeltolvajok: a 8-as HÉV és a 61-es villamos egy-egy szakaszáról tulajdonítottak el több mint egy kilométernyi betáplálási kábelt - közölte a BKK csütörtökön az MTI-vel.

A HÉV vonalán a Mogyoród és Gödöllő közti szakaszról vittek el 630 méter kábelt, emiatt a reggeli órákban több mint egy órán át pótlóbuszok jártak, mivel a vonatok csak az egyik vágányon közlekedhettek, ritkábban. A 61-es villamos vonaláról a Budagyöngyénél 480 méternyi kábelt vittek el, de a villamosközlekedésben a lopás nem okozott fennakadást - olvasható a BKK közleményében.

Tájékoztatásuk szerint az elmúlt években heti két-három alkalommal történt kábellopás, de az elmúlt hónapokban gyakoribbá vált; 2010-ben 219 millió, 2011-ben 113,5 millió forint volt a kár, 2012-ben csak az első félévben eddig közel 110 kábellopás történt, ezek helyreállítási költsége megközelítette a 200 millió forintot.

A BKV szakemberei kémvonatokkal is ellenőrzik azokat a helyszíneket, ahol történtek már, vagy nagy valószínűséggel történhetnek ilyen esetek, de - mint írták - nem állíthatnak minden felsővezeték-tartó oszlop mellé biztonsági őrt. Mivel az esetek száma emelkedik, a BKK és a BKV azt kérte a hatóságoktól, hogy segítsenek a kábellopások megfékezésében.

A BKK azt is kéri, hogy akinek az elkövetők személyével, vagy az esetekkel kapcsolatban bármilyen információja van, ami segítheti a nyomozást, vagy ha kábellopásra utaló jelet észlelnek, azonnal hívják a rendőrséget, vagy a BKK ügyfélszolgálatát.

Az elmúlt egy hónapban a HÉV- és villamosvonalakon a kábellopással több mint 16 millió forintos kárt okoztak.

A címlapról ajánljuk