eur:
393.34
usd:
367.61
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Orvos szakértő: Marian Cozma életét nem lehetett megmenteni

Marian Cozma kézilabdázó életét nem lehetett megmenteni; a szívét ért szúrás roncsolta a bal kamrát és pitvart, s a szúrt csatorna hossza elérte 18,5 centimétert - mondta Varga Gyula, igazságügyi orvos szakértő a Cozma-ügy szerdai tárgyalásán a Veszprém Megyei Bíróságon.

Úgy fogalmazott: a szívüreg teljesen nyitott volt, nagy hasadékon áramlott ki a vér. Szerinte a sportoló halála egy-két perc alatt bekövetkezett. Mint mondta, a kézilabdázó életét akkor sem lehetett volna megmenteni, ha ez a sérülés egy szívműtőben éri.

Az orvos szakértő szerint lapos, éles és hegyes késsel vagy tőrszerű eszközzel, nagy erővel adták le a szúrást, s az balról jobbra és alulról fölfelé irányult. A gyilkos eszköznek legalább 15-18 centiméter pengehosszúságúnak kellett lennie - jegyezte meg. (Raffael Sándor elsőrendű vádlott a hétfői tárgyaláson azt mondta, hogy kése 8-10 centiméter hosszúságú.) A szakértő szerint sem a 212 centiméter magas sértett, sem a mintegy kétméteres vádlott nem volt teljesen álló helyzetben, s a szív körülbelül 155 centiméternyi magasságban lehetett a szúráskor.

Varga Gyula rámutatott arra, hogy a szív roncsolódása után a vérkeringés azonnal leállt, tehát ha Marian Cozmát ezt követően még fejbe rúgták, bőr alatt véraláfutások nem keletkezhettek, s nem is találtak ilyeneket. Ettől még érhették kisebb "behatások" a halott testet, de azoknak nem maradhatott nyomuk - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a Marian Cozmát ért diszkóbeli szúrás a vesét nem érte el, csak annak zsíros tokjában okozott sérülést, amely két hét alatt begyógyult volna. A szakértő felsorolt egyéb sérüléseket is: gerinctájéki sérülést, a homlok és a szemzúg repedt sérülését említette. Kitért arra, hogy kábítószert a sportoló vizeletében nem találtak, a vérében viszont 1,6 ezrelékes alkoholkoncentrációt mértek, ami közepes alkoholos állapotot jelent.

Míg Raffael Sándor elsőrendű vádlott hétfőn - amikor beismerte a szúrást - még úgy fogalmazott, hogy egy "elébe berobbanó alakot" szúrt meg, addig szerdán már ő is csak "a sértettről" beszélt.

Amikor a Marian Cozma szívszúrásáról készült boncjegyzőkönyvet ismertette a szakértő, Raffael is csak a "a sértettet" emlegette - márpedig a szívszúrás sértettje Marian Cozma -, s a szakértőt erősítette meg azzal, hogy közölte: "szúró mozdulata valóban nagy erejű volt". Megjegyezte, hogy azt tényleg bal kézzel, félköríves mozdulatot téve adta le. Megerősítette a vádlott a szakértőt abban is, hogy valóban nem teljesen álló helyzetben volt, hanem a jobb lábával nagy terpeszben előre lépve, hajlott, görnyedt testtartással szúrt.

Raffael azonban szerdán is megismételte azt a védekezését, hogy támadást akart elhárítani a szúrással, s látta, ahogy "a sértett" a mellkasához és a hasához kapott, majd térdre esett. Elmondta: a kés a helyszínen kiesett a kezéből, de azt nem kereste, hanem sietett az autóhoz és a társaival távozott.

Petkovics Tamás igazságügyi orvos szakértő a tárgyaláson Zarko Sesum és Ivan Pesic kézilabdázók sérüléséről adott szakvéleményt. Elmondta: Zarko Sesum a rúgástól a bal szeménél arccsonttörést, szemgödörcsonttörést és orrcsonttörést szenvedett. A sérülései hat hét alatt begyógyultak, műtét nélkül maradandó fogyatékossággal kellett volna tovább élnie.

Ivan Pesic veséjét viszont olyan súlyos szúrás érte, hogy a fiatalember fél órán belül meghalt volna, ha nem kerül addig műtőasztalra - mondta az orvos szakértő. Hozzátette: a bal vesét - amelyen 10 centiméteres szúrt csatorna volt, s sérültek a húgyvezetékek is -, el kellett távolítani. A használt eszköz lapos, hegyes, éles volt, s nem zárható ki, hogy ugyanaz lehetett, mint amivel Marian Cozmát megszúrták - vélekedett Petkovics Tamás.

Raffael Sándor fejsebéről azt mondta a főorvos, hogy a "repesztett fejsérülés" nem volt súlyos, 8 napon belül gyógyult, de a fejbőrt ért sérülések általában erősen véreznek. Ettől megijedhet, akár pánikba is eshet a sérült - tette hozzá, közölve azt is, hogy az elsőrendű vádlott közepes fokban állt alkoholos befolyásoltság alatt.

Raffael Sándor az orvos szakértő véleményére reagálva azt közölte, hogy neki a fejbe vágástól "elment" egy időre a látása és hallása, s emlékezetkiesése is volt. Hozzátette, hogy szerinte elfogult az orvos szakértő, ezért új szakértő kirendelését kérte. Erről szerdán még nem döntött a tanácsvezető bíró.

A tárgyalás csütörtökön további szakértők meghallgatásával folytatódik.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×