INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

Több mint százan vannak két évnél is régebben előzetesben

InfoRádió / MTI

Több mint százan vannak olyanok, akik két évnél is régebb óta előzetes letartóztatásban vannak - derül ki a büntetés-végrehajtás múlt évi statisztikai adataiból, amelyeket csütörtökön hoztak nyilvánosságra.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága azt közölte: közülük mintegy húszan vannak olyanok, akik 33 hónapnál is régebb óta a kényszerintézkedés alatt állnak, vagyis közel vannak a három évhez.

A jelenleg hatályos büntetőeljárási törvény szerint ha az előzetes letartóztatás tartama a három évet eléri, akkor megszűnik az előzetes letartóztatás. Ha az ezt követően elrendelt lakhelyelhagyási tilalom, illetve házi őrizet szabályát megszegi az érintett, újra előzetes letartóztatásba helyezhető.

Tavaly nyáron megváltozott ez a szabály, de az új rendelkezés csak idén júliusban lép hatályba. E szerint ha a bűncselekmény öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, a hároméves szabály két évre csökken. Abban az esetben azonban, ha tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő a bűncselekmény, az előzetes letartóztatás tartama négy évre nő.

A jelenleg is hatályos hároméves szabályt alkalmazták a "fekete sereg" elnevezésű bűnszervezet vád szerinti vezetőjének, Magyar Róbertnek az esetében is, akit előzetes letartóztatásból házi őrizetbe helyeztek és ahonnan megszökött, vélhetően január 16-án.

Magyar Róbert előzetes letartóztatását 2008 szeptemberében szüntették meg. Így ha akkor hatályban lett volna a négyéves szabály, 2009 szeptemberében szüntették volna meg a kényszerintézkedést, mivel még nem született meg a büntetőperben az elsőfokú ítélet.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018