eur:
389.26
usd:
360.86
bux:
68450.36
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A nyaralókat is kitelepítik a hatalmas tűz miatt

Mintegy tízezer embert menekítettek ki szerdára virradóra Franciaország déli részén a hét eleje óta tartó erdőtüzek miatt - közölték a helyi hatóságok, az esti órákra több mint 7000 hektárt pusztítottak el a lángok Délkelet-Franciaországban és Korzikán.

A tűzoltók immár harmadik napja küzdöttek a lángokkal. Összesen 4000 ember vett részt az oltásban, 19 tűzoltó repülőgép támogatásával.

A tűzoltók tájékoztatása szerint Var megye Bormes-les-Mimosas települését fenyegeti a tűz, onnan kellett evakuálni a lakosokat és a nyaralókat. Utóbbiak miatt nyáron kétszer-háromszor annyian tartózkodnak ott, mint egyébként. A városból kimenekített emberek száma tíz és tizenkétezer között mozog. A kimenekítetteknek egyharmada, mintegy háromezer ember kempingező. Megnyitották előttük az önkormányzati létesítményeket, egyesek mégis inkább az autójukat vagy a strandot választották. A Cabassonban lévő birtokán nyaraló luxemburgi nagyhercegi családot is ki kellett menekíteni szerdára virradóra.

Szerda estére kezdték megfékezni a lángokat - közölte Stéphane Bouillon, a dél-franciaországi övezet biztonságával és védelmével megbízott prefektus, aki az esti órákban Édouard Philippe kormányfővel a helyszínre látogat.

"Csodálat és bátorítás mindazoknak, akik rendíthetetlenül küzdenek az egyes területeinken pusztító tűzzel" - írta Twitter-üzenetében Macron, aki teljes támogatásáról biztosította a veszélyeztetett otthonukat elhagyni kényszerülőket.

Évi 8-9 millió látogatójával Var megye Párizs után a második legnépszerűbb franciaországi célállomás.

Hétfő óta egyre több helyen keletkeznek tüzek Franciaország déli részén, a Földközi-tenger partvidékén, valamint Korzika szigetén. A lángok az elmúlt két napban felperzseltek több mint négyezer hektárnyi területet.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikáabn is folytatódhat az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×