eur:
394.26
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Szörnyű elefántsors a szórakoztatásért

Szörnyű elefántsors a szórakoztatásért

Az állatvédők szerint az elefántokat leláncolják napközben és éjszaka Ázsia-szerte, amikor épp nem lépnek fel vagy nem turistákat szállítanak.

 A kambodzsai, indiai, laoszi, nepáli, Srí Lanka-i és thaiföldi turistaparadicsomokban élő, nagyjából háromezer elefánt 80 százaléka él katasztrofális körülmények között. Csak Thaiföldön mintegy 2200 elefánt "dolgozik" a turisztikai szektorban - derül ki a World Animal Protection nevű állatjóléti szervezet friss jelentéséből.

Az állatok étrendje szegényes, alig kapnak orvosi ellátást és gyakran tartják őket stresszes környezetben,

például betonnal borított területeken, ahol hangos a zene, a közlekedés vagy sok az ember.

Az állatjóléti szervezet szerint 2010 óta 30 százalékkal nőtt az elefántok száma a népszerű turistaparadicsomokban és több száz állat él rosszabb feltételek között mint öt évvel ezelőtt.

"Azt akarjuk, hogy a turisták tudatában legyenek annak, hogy ezeknek az állatoknak a jelentős részét még borjúkorukban elszakítják az anyjuktól, kemény kiképzésen vesznek részt és életük végéig rossz körülmények között élnek" - mondta Szomszak Szoonthornnavaphat, a szervezet thaiföldi részlegének munkatársa.

"Azt szeretnénk, hogy az elefántokon való lovaglás és az elefántos produkciók helyét olyan elefántbarát tevékenységek váltanák fel, mint az állatok puszta szemlélése" - jegyezte meg Jan Schmidt-Burbach, a World Animal Protection szakértője.

A thaiföldi illetékesek tagadják az állatbántalmazási vádakat,

állításuk szerint az országszerte kórházakban ápolt elefántok többsége különböző betegségek és balesetekből eredő sérülések, nem pedig a hanyag tartás miatt szorul kezelésre.

Thaiföldön 3000-3200 háziasított elefánt él és nagyjából 2500-ra rúg a vadon élő egyedek száma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×