INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

A brit királynő kitüntette Benedict Cumberbatch-t

InfoRádió / MTI
II. Erzsébet brit uralkodó a Brit Birodalom érdemrendjének (CBE) parancsnoki fokozatát adományozta Benedict Cumberbatch színésznek az előadóművészetekben végzett kiemelkedő tevékenységéért és jótékonysági feladatvállalásaiért kedden a Buckingham-palotában.

A díjnál nagyobb elismeréssel a lovaggá ütés ér fel az Egyesült Királyságban. A 39 éves Cumberbatch az egyik legfiatalabb színész, aki kiérdemelte ezt a kitüntetést.

"Ez fantasztikus. Kissé idegtépő, igazából semmi sem készíthet fel erre. Különleges alkalom, hogy itt lehetek és nagyon hízelgő ez a fajta elismertség" - fogalmazott a BBC-nek Cumberbatch, akit az ünnepélyes díjátadásra felesége, Sophie Hunter színházi rendező kísért el.

A színész jelenleg Shakespeare Hamletjában játszik a londoni Barbican Színházban és többek közt hamarosan kezdi a nagysikerű Sherlock című televíziós filmsorozat negyedik évadának forgatását. "Ó, sohasem lesz vége, igaz?" - kommentálta a nyomozó kalandjainak folytatását II. Erzsébet. Cumberbatch szerint az uralkodó nem árulta el, ő maga rajongója-e a filmnek, de azt elmondta, hogy "háztartásában többek is kedvelik."

Cumberbatch a királynő júniusi hivatalos születésnapi ünnepsége alkalmából vette volna át az elismerést, akkor azonban forgatási munkái miatt nem tudott megjelenni az uralkodó előtt. II. Erzsébet minden születésnapján magas kitüntetésekben részesíti számos alattvalóját. Az idei születésnapi ceremónia előestéjén ismertetett 120 oldalas születésnapi kitüntetési listán összesen 1180 név sorakozott.

Amikor megkapta az érdemrendről tájékoztató levelet, azt hitte, "valaki súlyos hibát követett el" - fogalmazott a színész.

Cumberbatchet idén a Kódjátszma című filmben Alan Turing matematikus megformálásáért Oscar-díjra jelölték. Jelenleg a Fekete mise című filmjét játsszák a mozikban, majd hamarosan Doctor Strange-ként lesz látható a képregényhős kalandjait bemutató filmben.

A címlapról ajánljuk