eur:
392.87
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Fenyőtoboz törte be a fejét - perli az államot a veterán

Kártérítését perli az államot egy volt amerikai katona, akinek koponyáját egy lehulló hatalmas fenyőtoboz törte be egy nemzeti parkban, súlyos agysérülést okozva.

Sean Mace, az amerikai haditengerészet veteránja a San Francisco Maritime National Historic Park tűlevelű fái alatt olvasgatott és szunyókált 2014 októberében, amikor a fejére hullot egy tájidegen ausztráliai araukária hétkilós toboza.

Az exkatonát kórházba szállították, ahol két műtétet is végrehajtottak rajta, de a minap benyújtott bírósági kereset szerint súlyos és "valószínűleg visszafordíthatatlan" agykárosodást szenvedett.

A férfi a nemzeti parkot, a nemzeti parkok országos felügyeletét, a belügyminisztériumot és a szövetségi kormányt perli nem ismert összegű kártérítésért.

Sean Mace szerint egészségkárosodását a nemzeti park alkalmazottainak "hanyagsága" okozta.

A kereset szerint a nemzeti park dolgozói tudták, hogy "veszélyes fafajról" van szó, amikor évtizedekkel ezelőttel elültették az eredetileg az ausztráliai Queenslandben őshonos tűlevelűeket a park északkeleti részén. Ennek ellenére csak az ő sérülése után emeltek kordont a fák köré.

Az ausztráliai araukária tobozának átmérője elérheti a 25-35 centimétert, súlya pedig a 14-18 kilogrammot is.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×