eur:
395.26
usd:
366.14
bux:
65422.86
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Fogamzásgátló oltást fejlesztettek ki kutyáknak

Fogamzásgátló oltást fejlesztettek ki kutyák számára chilei állatgyógyászati kutatók, a vakcina alkalmazható mind kan, mind szuka esetében.

A Chilei Egyetem állatorvos-tudományi tanszékének kutatói a sertések sterilizálására már használt módszert vették alapul.

"Az egész Ausztráliában kezdődött 1989-ben, a már létező immunológiai kasztrálás ötletéből indultunk ki, amelyet továbbfejlesztettünk és háziállatok, főként kutyák számára tökéletesítettük, és elkészítettünk egy jobb változatot a sertések számára is. Az előző egy olyan oltóanyag volt, amelyből két dózisra volt szükség ahhoz, hogy hatékony legyen. Esetünkben egyetlen oltás is elég hatékony" - magyarázta Leonardo Saenz professzor.

Saenz szerint a vakcina hatása hasonló, mint a sebészi miskárolásé, de nincs szükség a műtéthez elengedhetetlen forrásokra és a sebészi beavatkozás utáni gondozásra.

Ráadásul a folyamat visszafordítható, mivel hormonális módosításon alapul. Az oltóanyag az Escherichia coli baktériumban termeltetett fehérjén alapul, és polimer felhasználásával hozták létre. Az oltóanyag semlegesíti a betatrophin hormont, a semlegesített antitestek gátolják meg a reprodukciós képességet. Nem lesz progeszteron vagy ösztrogén hormon a szukákban, sem tesztoszteron a kanokban, ami akadálya a reprodukciós képességet és az immunológiai kasztrálás egy formája - részletezte Saenz.

Az oltóanyag további előnye, hogy a fogamzásgátlás többi módjaihoz viszonyítva nincs mellékhatása.

A szakemberek azt remélik, hogy az oltóanyag segít megfékezni a kutyapopuláció növekedését Chilében, ahol a sebészeti úton történő ivartalanítás csekély mértékben elterjedt.

A vakcinát már szabadalmaztatták Chilében, Európában és az Egyesült Államokban, és további kísérleteket végeznek vele ellenőrzött körülmények között. A végső formáját Chilében az illetékes hatóság fogja engedélyezni, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerülne.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×