eur:
389.3
usd:
362.85
bux:
68126.5
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A lengyelek kiadhatják Roman Polanskit

A legnagyobb lengyel ellenzéki erő, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke szerint nem lesz kegyelem az Egyesült Államokban liliomtiprással vádolt Roman Polanski világhírű lengyel-francia filmrendező számára, amennyiben pártja nyeri az október 25-i parlamenti választásokat.

Jaroslaw Kaczynski keddi kampánykijelentése azt sugallja, hogy pártjának hatalomra kerülése esetén Polanskit kiadhatják az Egyesült Államoknak.

Kaczynski pártja kiemelt hangsúlyt fektet az erkölcsösségre és a törvény előtti egyenlőségre. A pártelnök Polanski ügyét hozta fel példaként arra, hogy a média részéről egyre gyakoribb a hírességekkel szembeni elnéző magatartás.

"Nyíltan ki lett mondva, hogy nem kellene őt felelősségre vonni a cselekedeteiért, mivel kiemelkedő tehetségű, világszerte híres filmkészítő" - mondta Kaczynski, hangsúlyozva, hogy pártjának hatalomra kerülése esetén "teljes mértékben el fogják utasítani ezt a fajta hozzáállást".

A krakkói bíróság október 30-án, vagyis a parlamenti választásokat követően fog dönteni Polanski kiadatásáról. A közvélemény kutatások szerint Kaczynski pártjának van a legnagyobb támogatottsága.

Amennyiben a bíró elutasítja a világhírű filmrendező kiadatását, az ügy lezárul, ám, ha helyt ad az amerikai kérelemnek, akkor a lengyel törvények értelmében az igazságügy-miniszternek kell kimondania a végső szót az ügyben.

Polanskit 1977-ben vádolták meg az Egyesült Államokban liliomtiprással. Később beismerte, hogy valóban törvénytelen kapcsolatra lépett egy 13 éves lánnyal. Az ítélet elől Franciaországba menekült, mert attól tartott, hogy a vádalku ellenére hosszabb börtönbüntetésre ítélik, mint az a 42 nap, amelyet pszichiátriai megfigyelés alatt elzárva töltött.

A 82 éves filmrendező Párizsban él, de Krakkóban is van lakása. Legújabb filmjét Lengyelországban forgatja, ám a kiadatási kérelem jóváhagyása esetén a készülő alkotás is veszélybe kerülhet.

Polanski ügyvédje szerint a bizonyítékok és a nézőpontok részletes ismeretének hiányában az üggyel kapcsolatban tett bármilyen kijelentés "teljesen alaptalan".

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig az előjeleket illeti, a határidős indexek állása alapján az európai és az amerikai tőzsdék is pluszban nyithatnak majd.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×