eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nobel-díjat venni is lehet

Nem kell békét teremteni a Közel-Keleten, megfejteni a tudomány egy nagy rejtélyét vagy írni egy mesterművet, a legegyszerűbben úgy lehet Nobel-díjhoz jutni, ha az ember vesz egyet.

A rangos elismerés 114 éve íródó történetében 889 díjat adtak át a népek közötti béke megteremtése, az irodalom, a fizika, a kémia, az orvostudomány és 1969 óta a közgazdaságtudomány területén.

Idén a fertőző betegségek, a neutrínóoszcilláció, a DNS-javítás, a korunkban tapasztalható szenvedésnek és bátorságnak emléket állító polifonikus írásokért, a tunéziai plurális társadalom felépítésében való közreműködésért, valamint a fogyasztás, a szegénység és a jólét területein folytatott kutatásokért ítélték oda a Nobel-díjakat, amelyeket hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adnak át.

Az évek folyamán a vagyon elillanása vagy hagyatéki viták miatt azonban legkevesebb egy tucat Nobel-díj és -oklevél végezte kalapács alatt - meglepetésre nem mindig tükrözve azt az árat, amelyet a kitüntetettek erőfeszítéseikkel fizettek az elismerésért.

A legolcsóbban a Aristide Briand 1926-os Nobel-békedíja talált gazdára, amelyet a francia politikus az első világháború utáni - mint utóbb kiderült, meglehetősen rövidéletű - német-francia megbékélésben játszott szerepéért kapott. 2008-ban mindössze 12 200 eurót adtak érte egy árverésen. William Randal Cremer brit képviselőnek a nemzetközi döntőbíráskodás érdekében kifejtett munkájáért 1903-ban odaítélt békedíja épp csak valamivel többért, 17 ezer dollárért kelt el 1985-ben.

Az elmúlt években viszont jócskán nőtt az érdeklődés az aukciókon felbukkanó Nobel-díjak iránt, ami arra sarkall egyre több díjazottat vagy azok családját, hogy eladják a kitüntetést.

2014 eleje óta legalább nyolc Nobel-díjat árvereztek el. "Nagy az érdeklődés a 20. századi felfedezések és vívmányok iránt, és a Nobel-díj kiválóan jelképezi az akkor elért haladást, legyen szó a tudományról, a gazdaságról vagy a béketeremtésről" - fogalmazott a Christie's aukciósház könyvekért és kéziratokért felelős nemzetközi részlegének vezetője. Francis Wahlgren megjegyezte, a Nobel-díj a magas árfekvésű tételek között szerepelnek, a közelmúltban 300-400 ezer dollárért értékesítettek fizikai, kémiai és közgazdasági Nobel-díjakat.

Ennél is magasabb áron, 661 ezer dollárért kelt el Auguste Beernaert 1909-es békedíja, amelyet a belga politikus a hágai Állandó Választottbíróság létrehozásában és a nemzetek közötti konfliktusok tárgyalásos úton való rendezéséért tett erőfeszítéseiért kapott, valamint Carlos Saavedra Lamas békedíja, amellyel a Paraguay és Bolívia közötti háború lezárásában játszott szerepéért ismerték el az argentin politikust 1936-ban. A Nobel-éremre egy zálogházban bukkantak néhány éve, az árverésen azonban 1,16 millió dollárt fizettek érte.

Az eddigi legmagasabb összeg, amelyet Nobel-díjért fizettek, James Watson orvosi elismerése. Az amerikai tudós - azon kevesek egyike, akinek díja még életében kalapács alá került - 1962-ben megosztva kapta a DNS struktúrájának felfedezéséért. 2014 decemberében 4,76 millió dollárért, több mint kétszereséért kelt el annak, amit brit kollégája, Francis Crick örökösei kaptak 20 hónappal korábban. "Néhány kijelentése miatt Watsont talán többen ismerik, meglehetősen ellentmondásos természet, ő a tudomány világának Donald Trumpja" - magyarázta Francis Wahlgren. Az amerikai kutató 2007-ben nagy port vert fel arról szóló sugalmazásával, hogy az afrikaiaknak alacsonyabb az intelligenciája. Nobel-díját végül munkássága előtti tisztelgésként visszakapta attól az orosz milliárdostól, aki megvásárolta.

Ennél alacsonyabb összegért, de így is szép áron, 765 ezer dollárért kelt el a 93 éves Leon Lederman amerikai tudós 1988-as fizikai Nobel-díja májusban, vannak azonban olyanok, akiket csalódás ér, miután áruba bocsátják a rangos elismerést. William Faulknernek, az 1949-es irodalmi Nobel-díj kitüntetettjének családja 2013-ban visszavonták az aukcióról a szerző elismerését, mert a licitek nem érték el a félmillió dolláros összeget, amelyet az örökösök reméltek érte.

A díjak önmagukban nem túl értékesek, a Nobel-békedíj például 150 gramm 18 karátos aranyat tartalmaz (1979-ig 23 karátos volt), vagyis alig 5500 dollárt ér. Ritkának viszont nagyon ritka, ez adja az értékét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×