INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Egyre népszerűbb a vadászat az amerikai nők körében

InfoRádió / MTI
Egyre több nő választja a főleg férfiak által űzött vadászatot az Egyesült Államokban.

A kutatások szerint a nők főleg férjük vagy barátjuk hatására csatlakoznak a vadászathoz. Az íjjal vadászó nőket bemutató kasszasikerek, Az éhezők viadala, A hobbit vagy a Merida, a bátor, szintén népszerűvé tették ezt a szabadidős tevékenységet a nők körében.

A felmérések azt mutatják, hogy egyre több család vonja be gyermekeit, a lányokat és a fiúkat is a vadászatba.

A horgászattal, vadászattal és természettel kapcsolatos egyéb tevékenységekben résztvevők országos felmérése szerint a női vadászok száma a 2006-ban feljegyzett 1,2 millióról 2011-re 25 százalékkal, 1,5 millióra nőtt Amerikában. 2001 és 2011 között a vadászó nők aránya 9 százalékról 11 százalékra emelkedett.

Mary Zeiss Stange, a Woman the Hunter című könyv szerzője, a New York-i Skidmore College professzora úgy véli, részben gazdasági okokkal magyarázható a vadászó nők számának növekedése. Mint mondta: a nők jövedelme magasabb mint valaha, és egyre több olyan dologgal foglalkoznak, amely korábban főleg a férfiak birodalma volt a munkától a kikapcsolódáson át számos egyéb tevékenységig.

A változás kulturális váltást is tükröz. A professzor felidézte: amikor a kilencvenes években egy hétvégére vadászni mentek a férjével, a diákjainak és kollégáinak is azt mondta, kempingeznek vagy túráznak. De ma már női tanítványai közül is többen érdeklődnek a vadászat iránt. A nőket ugyanazok a dolgok - például a kaland, a szórakozás, a testmozgás - vonzzák a vadászathoz, de nyilván sokat nyom a latban, hogy átléphetnek egy olyan határt, amelyet egy nemzedékkel korábban még valószínűleg nem tehettek volna meg.

A címlapról ajánljuk