INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

"Egyenjogúsították" a kerékpáros munkába járást Helsinkiben

InfoRádió / MTI
A közösségi közlekedést igénybe vevőkhöz hasonlóan a kerékpárral munkába járó önkormányzati alkalmazottak is kapnak anyagi támogatást a jövőben Helsinkiben.

A finn sajtóban hétfőn megjelent hírek szerint az alkalmazottak eddig havi tíz eurós tömegközlekedési bérletet vehettek igénybe. A bicikli mellett döntők ezt most becserélhetik, és támogatást kaphatnak egy kerékpár beszerzésére. Az adóköteles támogatás összege egy vagy két évre szóló tömegközlekedési bérlet árát érheti el. A lehetőséget azon városi alkalmazottak számára nyitották meg, akik legalább 14 órát dolgoznak egy héten.

A biciklis támogatást valószínűleg sok tanár és nővér választja majd. Helsinki 40 ezer alkalmazottjának ugyanis több mint a fele az egészségügyben és a szociális ellátás területén dolgozik, ötödük pedig az oktatásban.

A finn főváros már sokat fordított kerékpárútjaira. Két éve egy forgalmas belvárosi útszakaszt változtattak kizárólag kerékpárok számára használható útvonallá. Ugyanakkor a város számos utcáján nincs kerékpársáv, a kerekezőknek az autók között kell közlekedniük.

A címlapról ajánljuk