eur:
393.46
usd:
368.01
bux:
66196.34
2024. április 24. szerda György

Már csak egy évig szabad cápauszonyt árulni New Yorkban

Tilos New York államban cápauszonyt árulni, forgalmazni és birtokolni jövő nyártól egy új törvény értelmében, amelyet pénteken írt alá a kormányzó.

A cápauszony elsősorban az ázsiai, azon belül is a kínai konyha csemegéje, az államban pedig rengeteg kínai étterem működik, New Yorkban van a világ egyik legnagyobb kínai negyede, a híres Chinatown.

Világszerte "becslések szerint évente 73 millió cápát ölnek meg uszonyuk miatt" - mutatott rá Andrew Cuomo kormányzó.

A jogszabály értelmében New York-i vizeken ezentúl tilos megfosztani uszonyuktól a cápákat. Az állatokat rendszerint úgy fosztják meg uszonyuktól, hogy lenyesik azt, majd a cápát visszaengedik a nyílt vízbe. Létfontosságú testrésze nélkül azonban a cápák nem tudnak úszni, megfulladnak vagy elvéreznek.

Az eljárás embertelen, emellett a vadászat hatással van az óceánok ökoszisztémájának egyensúlyára is. Az új törvénnyel New York megteszi, ami tőle telik, hogy megőrizze ezt a fontos állatfajt és stabil környezetet tartson fenn nekik - hangsúlyozta a kormányzó.

Nem New York az első amerikai szövetségi állam, amelyben megtiltják a cápauszony árusítását: Kaliforniában, Hawaiion, Illinois-ban, Oregonban és Washington államban és Marylandben már szintén hoztak ilyen jellegű jogszabályt.

Természetvédő szervezetek üdvözölték a New York államra vonatkozó törvényt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×