INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Vegyen ön is Tyrannosaurus rexet!

Infostart / InfoRádió
Elárverezik a világ egyik legnagyobb Tyrannosaurus rex-csontvázát, amelyért akár másfél milliárd forintnak megfelelő összeget is kaphat tulajdonosa. Az 1987-ben feltárt csontváz kihantolása után sokáig egy ládában pihent, hamarosan azonban talán egy múzeumban láthatják az érdeklődők.

A 66 millió éves, 4,6 méter magas és 12 méter hosszú Tyrannosaurus rex-csontváz az egyik legnagyobb, amely valaha előkerült. Bár a kréta korban élt állat nőstény volt, megtalálói mégis Sámsonnak nevezték el. Az állat maradványaira 1987-ben bukkantak rá az egyesült államokbeli Dél-Dakotában, a földből pedig 1992-ben emelték ki azokat. Különleges szerencse, hogy a T-rex koponyája az évmilliók során sértetlen maradt.

Sámson csontjait - amelyek évekig egy ládában porosodtak - most egy Las Vegas-i szállodában állították ki és össze, ahol október harmadikán elárverezi őket a Bonhams & Butterfields aukciósház. A cég szakértője, Thomas Lindgren reméli, hogy a különleges csontvázat egy múzeum vásárolja majd meg.

Lindgren szerint világszerte hatalmas az érdeklődés Sámson iránt: becslése szerint a T-rex maradványai 1,1-1,5 milliárd forintnak megfelelő összegért kelnek majd el.

Az állat csontváza nemcsak azért különleges, mert jó állapotban maradt fenn, hanem azért is, mert a szakértők egy eddig el nem nevezett T-rex alfaj képviselőjét sejtik benne.

A Tyrannosaurus rex a kréta kor (145,5-65,5 millió évvel ezelőtt) legnagyobb és legjelentősebb ragadozója volt, a tudósok szerint igen fejlett látással és szaglással büszkélkedhetett. Hatalmas állkapcsában sorakozó fűrészes fogaival bármely más dinoszaurusz csontjait képes volt elroppantani, nem csoda hát, hogy a tápláléklánc csúcsán állt.

A címlapról ajánljuk