eur:
400.94
usd:
367.59
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Százötven évre ítélték Bernard Madoffot

Százötven év börtönbüntetésre ítélték hétfőn New Yorkban Bernard Madoff Wall Street-i szupercsalót.

A saját bevallása szerint 50 milliárd dolláros pénzügyi csalássorozatot végrehajtó egykori üzletember márciusban mind a 11 vádpontban - egyebek között kötvénycsalásban, három rendbeli pénzmosásban és hamis tanúzásban - bűnösnek vallotta magát.

A 71 éves Madoff a bíróságon bűnbánatot gyakorolt, de ez nem hatotta meg a szövetségi bírót, aki kijelentette: rendkívüli léptékű, több mint 20 éven keresztül folytatott, több ezer embert tönkretevő csalásról van szó. Elutasította az ügyvéd azon érvét, hogy a hosszú börtönbüntetés úgymond a tömegek bosszúja.

A pórul járt befektetők között a nemzetközi pénzügyi világ neves szereplői mellett olyan magánbefektetők is akadnak, mint például Frank Lautenberg szenátor vagy a Philadelphia Eagles amerikai futball csapat tulajdonosa. A károsultak között van Steven Spielberg Oscar-díjas filmrendező egy jótékonysági alapja, és becsapták a Nobel-békedíjas Elie Wieselt és alapítványát is. Csak New Yorkban több mint ötezer befektető követeli vissza pénzét.

Nemcsak Palm Beach-i milliomosok, hanem egyszerű tanárok, farmerek és más középosztálybeli emberek ezrei is elveszítették megtakarításaikat, akiknek nagy része valószínűleg soha nem fogja viszontlátni pénzét. Sokan nyugdíjasként újra dolgozni kénytelenek, hogy fedezni tudják megélhetésüket. A New York-i bíróság az utóbbi hetekben-hónapokban levelek és e-mailek tucatjait kapta az igazságot követelő áldozatoktól.

A bíró engedélyezte, hogy az ülésen Madoff 11 áldozata is felszólaljon, többen könnyek között mondták el, hova juttatta őket Madoff csalása. Egyikük, Sharon Lissaur - akinek Madoff sok máshoz hasonlóan egész életében összegyűjtött megtakarítását lopta el - azt mondta: Madoff tönkretette az életét, ahogy másokét is, s ezért élete végéig börtönben kell ülnie.

Madoff - aki jelenleg egy szigorúan őrzött manhattani börtönben van - korábban azt állította, egyedül ő intézte a csalássorozatot, senki más nem tudott róla. A manhattani szövetségi bíróság teljesítette Madoff kérését, aki rabruha helyett öltönyben jelenhetett meg büntetése kiszabásakor.

A svindler a büntetés kihirdetése után visszatér a manhattani börtönbe, a szövetségi börtönhatóság később dönti el, hol fogja letölteni büntetését.

A Wall Street legnagyobb csalása ügyében Madoffon kívül eddig egyetlen személyt, az egykori befektető könyvelője, David G. Friehling ellen emeltek vádat értékpapírcsalás miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×