eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Szabadítsátok ki Sammyt!

Állatvédők és jóérzésű emberek példátlan összefogása kellett ahhoz, hogy megmeneküljön Sammy, a cetcápa, amely egy dubaji szálloda halljának akváriumában úszkált a hotel szeptemberi megnyitása óta.

Szabadon engedik azt a négyméteres cetcápát, amelynek szépségében eddig csak a dubaji Atlantis hotel látogatói gyönyörködhettek. Az állatvédőket felháborította, hogy a Sammy névre keresztelt cápát egy szálloda akváriumába dugták, ezért szinte példa nélkül álló mentőakciót indítottak a kiszabadítására.

Hogy elérjék céljukat, az aktivisták minden követ megmozgattak: kampány indult az érdekében Dubaj vezető napilapjában, a The Gulf Newsban, sok gyerek "Szabadítsuk ki Sammyt!" feliratú kitűzőket osztogatott, az aktivisták hasonló feliratú transzparenseket gyártottak, a szimpatizánsok pedig ilyen matricákat ragasztottak autóik lökhárítóira.

Az egyik helyi rádióállomás, a Dubai 92 is részt vett az akcióban: az ott dolgozók remixet készítettek Michael Jackson "We are the world" című számára a helyzethez illő szöveggel, a dubajiak pedig elkészítették Sammy profilját a Facebook internetes közösségi oldalon.

Az állatvédők azt követelték, hogy a cetcápát, amely 65 ezer másik hallal - például ördögrájákkal - élt egy akváriumban, azonnal vigyék vissza természetes élőhelyére, a tengerbe. Amit elértek, az a legmerészebb álmaikat is felülmúlta: a környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Rashid Ahmad bin Fadah bejelentette, hogy Sammy hamarosan szabad lesz.

Az efféle küzdelem nem ismeretlen az állatvédők számára, Nyugaton már számtalanszor végigcsinálták ugyanezt, az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó Dubajban azonban most volt először példa ilyesmire. A döntés - amelyet a szálloda építtetői nem kommentáltak - arra enged következtetni, hogy változóban van a környező országok hozzáállása az efféle kérdésekhez.

Jelenleg a hatalmas ütemben fejlődő Egyesült Arab Emírségekben a legnagyobb az egy főre eső károsanyag-kibocsátás a világon, a kormány azonban több jelentős "zöld beruházást" jóváhagyott az utóbbi időben: Abu-Dzabiban épül például az első olyan város, ahol nem használnak majd szénalapú energiahordozókat.

Címlapról ajánljuk
Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Két legyet egy csapásra – így foglalható össze leginkább Németország védelmi miniszterének az Egyesült Államokban tett látogatása. Boris Pistorius egyrészt határozott kommunikációval igyekezett hangsúlyozni, hogy a szövetségesek számíthatnak Németországra,. Másrészt nem hagyott kétséget afelől, hogy országa számít az Egyesült Államok támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×