eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Életet menthet a legendás diszkóhimnusz

Szöveg, dallam és ritmus remekül talált egymásra a Bee Gees egyik legnagyobb slágerében, a Stayin' Alive (életben maradni) című dalban: amerikai kutatók megállapították, hogy a számban percenként éppen annyi ütem van, ahány nyomást szívmasszázskor érdemes alkalmazni.

A hetvenes évek diszkóhimnusza, a Bee Gees Stayin' Alive című száma percenként 103 ütemet tartalmaz, ez pedig mindössze hárommal több annál, mint ahányszor nyomást kell kifejteni külső szívmasszázs esetén az Amerikai Szív Szövetség ajánlása szerint.

A dalt az Illinoisi Egyetem orvostanhallgatói is kívülről tudják már: ezt hallgatták, amikor az újraélesztést gyakorolták, ez segített nekik tartani az ütemet.

A külső szívmasszázs és a mesterséges lélegeztetés kombinációja, amit az angolban CPR-ként rövidítenek, megháromszorozhatja a túlélés esélyét szívmegállás esetén, ám sokan nem merik alkalmazni, mert nem biztosak abban, hogy a megfelelő ütemben fejtenének ki nyomást a szervre.

Azt, hogy a Bee Gees dala éppen ebben segíthet, David Matlock állapította meg. Az orvos ezután megkért 15 orvostanhallgatót, hogy végezzen külső szívmasszázst az ilyesmire rendszeresített babákon, miközben a Stayin' Alive-ot hallgatja.

Öt héttel később a diákok megismételték a kísérletet, úgy, hogy bár nem hallották a dalt, számolták magukban az ütemet. Az első alkalommal percenként 109, másodszorra pedig 113 alkalommal nyomták meg a babák mellkasát, ami ugyan több a javasoltnál, ám vészhelyzetben mégis életet menthet.

David Matlock szerint a kísérlet sikeres volt azok körében, akik tudják, hogyan kell újraélesztést végezni, éppen ezért úgy gondolja, hogy érdemes lenne szélesebb körben is vizsgálni az eredményét, valódi páciensekkel vagy olyanok részvételével, akik nem tanulták a CPR-t.

Az Amerikai Szív Szövetség már két éve is javasolta az újraélesztést oktatóknak, hogy hívják segítségül a Gibb fivérek dalát, amikor a szívmasszázst gyakoroltatják.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×