eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör

Megúszhatja a börtönt az amstetteni rém

Josef Fritzl, aki 24 évig tartotta bezárva háza pincéjében saját lányát, elképzelhető, hogy börtön helyett egy, a mentálisan beteg bűnözők számára kialakított intézetbe kerül.

Bár a hét elején az osztrák törvényszéki pszichológusok épelméjűnek minősítették a 73 éves férfit, "súlyos személyiségbeli rendellenességet" diagnosztizáltak nála.

Az osztrák ügyészek valószínűleg arra használják majd fel ezt a diagnózist, hogy megkérjék a bíróságot: a lányát vérfertőző viszonyra is kényszerítő férfi egy, a mentálisan nem ép bűnelkövetők intézményébe kerüljön.

Az osztrák Die Presse című lap tudósítása szerint az ilyen hely egy kórház és egy büntőintézet ötvözete.

A lap szerint az ügyészek azt akarják elérni, hogy Fritzl soha ne kerülhessen vissza a társadalomba, márpedig ha bűnösnek ítélik az ellene felhozott vádak alapján (erőszak, vérfertőzés és fogvatartás) "csak" 15 év börtönt kaphat.

A mentálisan beteg elkövetőket ezzel szemben csak akkor lehet szabadlábra helyezni Ausztriában, ha a bíróság által kinevezett pszichiáter megállapítja: már nem jelentenek veszélyt a társadalomra.

Az osztrák hatóságok nem kommentálták a lap értesüléseit, de az ügyészség szóvivője elmondta: valóban kérvényezik majd a tárgyaláson, hogy Fritzlt egy ilyen intézetbe helyezzék el.

Ugyanakkor többen megjegyzik, hogy az amstetteni rémként elhíresült mérnök végzettségű férfit börtönre ítélik majd, de a büntetése alatt folyamatosan pszichiátria kezelésben részesül.

Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×