eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Nő az AIDS-es drogosok száma

A világ számos országában, így Közép-Európa államaiban is negyven százalék körül van a HIV-pozitív kábítószer-fogyasztók száma. Ugyanakkor ez az arány Észtországban riasztóan magas, 70 százalékos. Nagy-Britanniában, Ausztráliában és Új-Zélandon viszont csak másfél százalék.

Nő a drogosok közt a HIV-fertőzöttek aránya. Jelenleg világszerte hárommillió AIDS-es kábítószeres fordul elő.

Kilenc országban negyven százaléknál is több a fertőzött drogosok aránya. Az ezt taglaló tanulmány szerzői ugyanakkor adathiány miatt nem jártak sikerrel Afrika esetében. Ugyanakkor, mind megállapítják, nem csupán a bódító szerekkel élők közti HIV-fertőzöttből van több, hanem a drogosok aránya is egyre növekszik.

A vírus leginkább az újrahasznosított injekciós tűknek köszöntheti terjedését. A negyven százalékos arány igaz Délkelet-Ázsiára, Latin-Amerikára és Kelet-Európára, Észtországban ugyanakkor több mint 72 százalék a HIV-fertőzött drogosok aránya.

Ugyanakkor van pár ország, ahol minimális ez az arány, Nagy-Britannia, Új-Zéland és Ausztrália drogosainak csak másfél százaléka AIDS-es. A kutatók szerint ez a nyolcvanas évek felvilágosító kampányának köszönhető, amelyben az eldobható tű használatára buzdították a drogosokat.

A szakértők állítják, ha a világ több országában is gyorsan megnő a drogosok közti HIV-pozitívak aránya, az jelentős változásokat okozhat az emberiség egészségügyi állapotában.

Címlapról ajánljuk
Szenvedélybeteg család harcaiban mindenki vesztes, de leginkább a gyermek

Szenvedélybeteg család harcaiban mindenki vesztes, de leginkább a gyermek

Nemcsak mentálisan, hanem egészségileg is súlyosan sérülhetnek azok a gyerekek, akiket szenvedélybeteg szülők nevelnek – mondta az InfoRádióban Frankó András. A családterapeuta szerint sokan elveszítik a gyermekkorukat az önhibáztatás és az óriási terhek miatt, melyeket a szenvedélybeteg szülők miatt kell hordozniuk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×