eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Egyre népszerűbb a kóser: azt hiszik, biztonságosabb

Manapság már nemcsak a zsidók keresik azt a szimbólumot az élelmiszereken, amely azt jelzi: az adott terméket a kóserségi szabályok betartásával állították elő. A kóser ételek, alapanyagok egyre népszerűbbek, sokan ugyanis úgy gondolják, hogy ezek a termékek egészségesebbek és biztonságosabbak.

A kóser ételek és alapanyagok egyre népszerűbbé válnak az Egyesült Államokban: lassan lekörözik a "bio-", vagy az "adalékanyag- és tartósítószer-mentes" termékeket - derül ki a Mintel piackutató cég elemzéséből.

Tavaly az országban 4719 kóser terméket dobtak piacra, kétszer annyit, mint ahány "teljesen természetes" árucikk került a boltok polcaira.

A kóser termékekből egyre többet vásárolnak az emberek: egy évtized alatt 15 százalékkal nőtt a kereslet irántuk, pedig a zsidók - akik számára vallási előírás, hogy kizárólag a kóserségi szabályok betartásával készült ételeket fogyaszthatják - az összes vásárlónak csupán 20 százalékát teszik ki.

Ennek az lehet az oka, hogy egyre több fogyasztó hiszi: a kóser ételek biztonságosabbak, mint a többi, mivel ezeket szigorú szabályok szerint állítják elő.

Talán igen, talán nem

Még mindig vita tárgya, hogy a kóser ételeknél valóban kisebb-e az esély arra, hogy kórokozókkal fertőzöttek, a kérdést ugyanis eddig kevés kutató vizsgálta. A szakértők szerint mégis lehet abban valami, hogy a kóser ételek biztonságosabbak, hiszen azok gyártását szigorúbban ellenőrzik.

A zsidók nem nyelhetnek le bogarakat, ezért az élelmiszereket az előkészítés során alaposan megmossák és átvizsgálják, hogy biztosan ne maradjanak ízeltlábúak a zöldségek, gyümölcsök felületén vagy levelei között - mondta Móse Elefant rabbi, a New York-i Orthodox Union KOSHER, a kóserséget ellenőrző szervezet üzemeltetési igazgatója.

A mosás és átvizsgálás ellenére a baktériumok és egyéb kórokozók megmaradhatnak az élelmiszereken, így a fogyasztók nem lehetnek biztosak abban, hogy kisebb eséllyel kapnak ételmérgezést például a kóser csomagolt spenóttól, mint az átlagostól.

Hasonló a helyzet a húsáruknál is: az eljárás, amellyel a kóser húsokból kivonják a vért, nem távolítja el a szalmonella vagy az E. coli kórokozóját - mondta Joe Regenstein, a Cornell Egyetem élelmiszertudománnyal foglalkozó professzora.

A kóser marhahússal ugyanakkor más a helyzet: mivel az állatokat általában korábban vágják le, a kóser húsban ritkábban fordul elő a kergemarhakór kórokozója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×