eur:
389.36
usd:
362.79
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tilosban átkelő gyalogosokra csapnak le a rendőrök a közlekedési káoszban

Lecsaptak a rendőrök a tilosban átkelő gyalogosokra az indiai Delhiben. Huszonhét év után először ismét megbírságolták azokat, akik nem várták meg, míg zöldre vált a jelzőlámpa, mielőtt az úttestre lépnek.

A rendőrök a reggeli csúcsforgalomban próbálták megállítani a tilosban átkelő gyalogosokat, akikre a helyszínen 20 rúpiás (88 forintos) bírságot szabtak ki, és figyelmeztették őket, hogy a szabálytalankodás miatt akár bíróság elé is kerülhetnek.

Senkit nem kíméltek a rend őrei: jól öltözött üzletemberekre és a toprongyos koldusokra egyaránt lecsaptak, és megpróbálták megértetni velük a rég elfelejtett szabályt, miszerint csak akkor lehet az úttestre lépni, ha nekik jelez zöldet a lámpa.

India nyüzsgő városaiban a gyalogosok nem várnak erre: amint észrevesznek egy kis rést a kaotikus összevisszaságban közlekedő járművek - és állatok - között, nekiiramodnak, nem számít, hogy az adott ponton van-e zebra az útra festve.

Csak nagyon keveseknek van idejük és türelmük arra, hogy kivárják, míg a lámpán a kis zöld, sétáló emberke képe jelenik meg. Ráadásul az autósok, motorosok se veszik túl komolyan a jelzéseket, de az előttük rohangáló gyalogosok se érdeklik őket különösebben.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a legtöbb gyalogos az úttestre kényszerül, mivel a járdákat szinte teljes szélességükben elfoglalják az utcai árusok vagy a rosszul parkoló autók.

A gyalogosokra vonatkozó jogszabályt szerdán állították vissza, 27 év után; a rendőrök alkalmazása első napján 190 embert bírságoltak meg.

Mielőtt a városvezetés elrendelte volna az első ellenőrzést, újrafestették a lekopott zebrákat és megjavíttatták az elromlott jelzőlámpákat.

Nem volt könnyű dolguk az egyenruhásoknak: a legtöbben egyszerűen elsétáltak mellettük, mások nem voltak hajlandók megfizetni a bírságot, az asszonyok pedig amiatt panaszkodtak, hogy nem rendőrnők foglalkoznak velük.

Delhibe ráadásul rengetegen érkeznek a kevésbé fejlett vidékről, ahol egyáltalán nincsenek jelzőlámpák, így ők nem is tudhatták, milyen szabályok alapján kellene közlekedniük.

A tilosban átkelők ellenőrzése valószínűleg csak egy hétig tart majd, pedig szükség lenne arra, hogy a gyalogosok megtanulják, mikor szabad az úttestre lépni, az utóbbi időben ugyanis megszaporodtak Delhiben a gázolásos balesetek.

Sokak szerint azonban a rendőrség akciója semmit nem ér, mivel a közlekedési rendszer alapjai sincsenek megfelelően kiépítve a városban, és a gyerekeknek sem tanítják meg, hogy mit szabad és mit nem.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×