eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Halálra égtek az emberek a szükségszálláson

Hét ember halálában már biztosak a tűzoltók, akik a szlovákiai Kiszucaújhelyen (Kysucké Nové Mesto) pénteken porig égett szükségszállás üszkös romjai alatt továbbra is nagy erőkkel keresik az eltűnteket.

A fából épült egyemeletes épület, amelyben 84 személy, számos rászoruló, sokgyerekes család kapott ideiglenes elhelyezést az önkormányzattól, hajnalban borult lángba.

A szállásról 64 embert kimenekítettek, de nem tudni pontosan, hányan éghettek bent az épületben. Többen egyelőre eltűntnek számítanak. Pontos adatot nem lehet tudni, mert az épületben lakók rokonai, ismerősei közül be nem jelentett személyek is meghúzták magukat a szálláshelyen - mondta a sajtónak a zsolnai rendőrség szóvivője, Jana Balogová, aki kizártnak nevezte, hogy szándékos gyújtogatás történt volna.

A szállás egyik lakója ugyanis újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy szerinte "szándékos gyújtogatás, fajellenes támadást történt". Egy héttel korábban ismeretlen férfiak megfenyegették az épület lakóit.

Azokat, akik szerencsésen megmenekültek, a város ideiglenes szállásokon helyezte el, ételt és ruhát biztosított számukra, miközben az emberek máris adakozni kezdtek a szerencsétlenül jártak javára.

Több sérültet kórházba szállítottak, néhányukat az orvosi ellátás után elengedték, néhányan azonban még egy ideig kórházban maradnak.

Robert Fico kormányfő a tűz helyszínén a károsultaknak azt ígérte, hogy a kormány mindenképpen foglalkozik a katasztrófával, s kész mérlegelni, hogy új szükségszállást építtet a szerencsétlenül járt embereknek, az elhunytak hozzátartozóinak pedig 25 ezer korona gyorssegélyt adnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×