eur:
396.74
usd:
359.42
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Hova tűntek a kísértetjacht utasai?

Felfüggesztették a kutatást az Ausztrália keleti partjainál talált jacht utasai után.

A 12 méter hosszú, háromszemélyes vitorlásra a Nagy Korallzátony előtt, 80 tengeri mérföldre Townsville-től bukkantak pénteken teljesen ép állapotban, járó motorral, egy bekapcsolt laptoppal és étkezéshez megterített asztallal.

A katamaránról annyit tudni, hogy Queensland államból indult el Ausztrália nyugati partjai felé múlt vasárnap. Fedélzetén megtalálták az életmentő mellényeket, a vészjelző rádióadót és egy csónakot. A vitorlák felhúzott állapotban voltak, bár az orrvitorla több helyen elszakadt.

A fedélzetről eltűnt azonban három, 56 és 69 év közötti utas. Mindannyian tapasztalt hajósok voltak.

A katamarán utasai nem adtak le vészjeleket, a hatóságok nem is tudtak a hajóról, amíg múlt szerdán az ausztrál parti őrség repülőgépe fel nem fedezte azt 150 kilométerre a partoktól. A mentőhajók csak pénteken hajnalban érték el a sodródó vitorlást.

Warren Webber ausztrál nyomozó kijelentette: a katamarán műholdas helyzet-meghatározója (GPS) szerint a jármű múlt vasárnap óta a széllel és áramlatokkal sodródott, amikor viharos vizekre érhetett.

Az ausztrál meteorológiai intézet ugyanakkor azt közölte, hogy a térségben óránkénti 35 kilométeres délkeleti szél uralkodott, ami a térségben megszokott az évnek ebben a időszakában.

Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Miközben a csapból is az európai gazdaság gyengélkedése folyik, Spanyolország olyan növekedési számokat produkál, amelyek még válságoktól mentes időben is jónak számítanának, nemhogy az energiaválság, az infláció, a magas kamatok és a globális lassulás éveiben. A magas növekedés ráadásul kifejezetten egészséges szerkezetben, relatíve jó egyensúlyi mutatók mellett valósul meg. Európa negyedik legnagyobb gazdasága jó eredményeit leginkább annak köszönheti, hogy profitál az európai fogyasztás átalakuló szerkezetéből: a turizmus sosem pörgött ennyire Európában, és ennek Spanyolország az egyik legnagyobb nyertese. A növekedési sikersztori láttán érthetetlennek tűnik, hogy a helyi lakosok miért pont most üzentek hadat a turistáknak, hiszen a külföldiek elriasztásával saját fejlődési kilátásaikat rombolják. Pedig fejlődni még van hova, és ez – más tényezőkkel együtt – azért erősen árnyalja az ország gazdaságáról alkotott pozitív képet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×