eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Új vizsgálat: nem bűnös az ötös gyilkosságért elítélt férfi

Átment a hazugságvizsgálaton az a brit férfi, akit családja öt tagjának meggyilkolásáért ítéltek életfogytiglanra még 1986-ban. A vádlott tagadta bűnösségét.

A hazugságvizsgálatot felügyelő szakértő szerint teljesen biztos, hogy nem Jeremy Bamber gyilkolta meg nevelőszüleit, húgát és annak két ikergyermekét.

"Tökéletesen meg vagyok győződve arról, hogy ártatlan" - jelentette ki Terry Mullins.

"Nem mutatott semmilyen reakciót, még egy rezdülése sem volt, ami azt mutatta volna, hogy bűnös" - tette hozzá a szakértő.

Az eredmény után a 45 éves férfi ügyvédje most harmadszor is fellebbez a gyilkossági ügyben. Jeremy Bamber alig tért magához, amikor közölték: "átment".

"Nem én tettem. Képtelen lettem volna megtenni. Nem tettem volna meg" - reagált a hírre a férfi.

Furcsa körülmények

A vád szerint Jeremy Bamber 1985 augusztusában lőtte le családtagjait, bár sokáig nem őt, hanem nővérét, Sheila Caffellt vádolták a gyilkosságokkal, akiről tudták: elmebeteg.

Eredetileg azt feltételezték, hogy a gyilkosságok után maga ellen fordította a fegyvert.

A férfi 500 ezer fontos örökség várományosa volt egészen addig, amíg a rendőrök fel nem fedeztek egy hangtompítót az egyik fiókban a gyilkosság helyszínén, rajta a nő vérével.

Jeremy Bamber 1991 óta kérte, hogy végezzenek rajta hazugságvizsgálatot, végül nemrég a brit belügyminisztérium adott engedélyt a teszt elvégzésére.
A szakértőt meggyőzte

A vizsgálat, amelynek pontossága 95-98 százalékos, a test különböző reakcióit méri: a szívritmust, a vérnyomást, az izzadást és az elektromágneses impulzusokat, amelyekből következtetni lehet arra, hogy a poligráfra kapcsolt ember hazudik vagy sem.

A száz perces teszt alatt Terry Mullins három kulcsfontosságú kérdést tett fel a férfinak, Jeremy Bamber mindháromra kategorikus nemmel válaszolt.

"Csupán egy kérdés elbukása elég ahhoz, hogy a teszt ne sikerüljön. Õ azonban mindegyiken átment" - mondta a szakértő.

Szabadulhat?

A férfi ügyvédje, Giovanni di Stefano szerint a teszt már elegendő bizonyíték arra, hogy Jeremy Bamber ártatlan, bár jól tudja, hogy a hazugságvizsgálatot a bíróság nem fogadja el bizonyítékként.

Az ügyvéd azonnal kezdeményezte a perújrafelvételt és ügyfele szabadon engedését kéri.

"Huszonkét évet töltött rács mögött olyan förtelmes bűnök miatt, amelyeket nem ő követett el" - jelentette ki Giovanni di Stefano.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×