eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla

Elpusztult a világ egyik legöregebb állata

Elpusztult a világ egyik legöregebb állataként számon tartott, Adwaita névre hallgató teknős. A kalkuttai állatkert híres óriásteknőse az illetékesek szerint legalább 150 éves volt, de egyes bizonyítékok azt jelzik: akár 250 éves is lehetett. A Seychelle-szigetekről származó teknős eredetileg egy brit tábornoké volt, tőle került mintegy 130 évvel ezelőtt az állatkertbe.

Az aldabra teknős páncélján néhány hónapja repedés keletkezett, amitől seb alakult ki. Adwaita valódi korára a páncélján elvégzendő szénizotópos kormeghatározással próbálnak majd fényt deríteni.

Történelmi dokumentumok azt mutatják, hogy Adwaita - akinek neve bengáli nyelven annyit tett "az egyetlen" - Lord Robert Clive-nak, a brit Kelet-India Társaság egyik tábornokának a háziállata volt, és a férfi öngyilkossága után, mintegy 130 évvel ezelőtt került az állatkertbe.

Jogesh Barman, a nyugat-bengáli kormány erdészeti minisztere szerint Adwaitát valószínűleg egyenesen a Seychelle-szigetekről hozták ajándékba a tábornoknak.

Az aldabra teknősök nevüket lakóhelyükről, az Aldabra atollról kapták, amely ma a Világörökség része, és mintegy 152 ezer óriásteknősnek ad otthont. Az aldabra teknősök átlagosan 120 kilót nyomnak és a világ leghosszabb ideig élő állataként tartják őket számon.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: Milák Kristóf szenved

Sós Csaba: Milák Kristóf szenved

A tervek szerint az olimpiai bajnok úszó Milák Kristóf már az egy hónap múlva esedékes budapesti Világkupa-versenyen medencében lehet - jelezte az InfoRádiónak Sós Csaba szövetségi kapitány. Arról is beszélt, hogy januártól elsősorban az olimpiai A-szintes versenyzők kapnak támogatást.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×