INFORÁDIÓ 
2020. május 26. kedd
Evelin, Fülöp

Elpusztult a világ egyik legöregebb állata

Infostart / InfoRádió

Elpusztult a világ egyik legöregebb állataként számon tartott, Adwaita névre hallgató teknős. A kalkuttai állatkert híres óriásteknőse az illetékesek szerint legalább 150 éves volt, de egyes bizonyítékok azt jelzik: akár 250 éves is lehetett. A Seychelle-szigetekről származó teknős eredetileg egy brit tábornoké volt, tőle került mintegy 130 évvel ezelőtt az állatkertbe.

Az aldabra teknős páncélján néhány hónapja repedés keletkezett, amitől seb alakult ki. Adwaita valódi korára a páncélján elvégzendő szénizotópos kormeghatározással próbálnak majd fényt deríteni.

Történelmi dokumentumok azt mutatják, hogy Adwaita - akinek neve bengáli nyelven annyit tett "az egyetlen" - Lord Robert Clive-nak, a brit Kelet-India Társaság egyik tábornokának a háziállata volt, és a férfi öngyilkossága után, mintegy 130 évvel ezelőtt került az állatkertbe.

Jogesh Barman, a nyugat-bengáli kormány erdészeti minisztere szerint Adwaitát valószínűleg egyenesen a Seychelle-szigetekről hozták ajándékba a tábornoknak.

Az aldabra teknősök nevüket lakóhelyükről, az Aldabra atollról kapták, amely ma a Világörökség része, és mintegy 152 ezer óriásteknősnek ad otthont. Az aldabra teknősök átlagosan 120 kilót nyomnak és a világ leghosszabb ideig élő állataként tartják őket számon.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018