INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Fél, hogy ellopják bankkártyáját? Fizessen ujjlenyomattal!

Infostart / InfoRádió
Több szupermarket is új fizetési módot vezet be: aki idegenkedik a készpénz, vagy a hitelkártya használatától, az fizethet ezután ujjlenyomatával is. A rendszer hátránya, hogy aki használni akarja, annak egyelőre Oxfordba kell költöznie.

Európában elsőként Oxford környékén, három üzletben vezetik be az új rendszert. A vásárlóknak mindössze egy szkennerre kell helyezniük ujjukat a fizetéskor.

A fizetendő összeget a vásárló bankszámlájáról vonják le, de legalább nem kell aggódni a bankkártya biztonsága miatt, nincs könnyen elfelejthető PIN-kód, és nem utolsó sorban: az ember ujja mindig kéznél van.

Az Egyesült Államokban a rendszert már 2,5 millió vásárló használja rendszeresen.

Kérdés, hogy mennyire terjedhet el Nagy-Britanniában, ahol nemrég vezették csak be a PIN-kód használatát. Az egyszerű aláírásról áttérni a nagyobb biztonságot jelentő PIN-kódra ugyanis már így is extra anyagi terhet jelentett az üzleteknek.

Ráadásul az ujjlenyomaton alapuló rendszer nem is működik minden ember esetében.

Gondot okozhat például az építőmunkásoknak az, hogy a kezüket megterhelő munka során "elhalványul" az ujjlenyomatuk. Hasonló probléma jelentkezhet a sebészeknél is, akiknél a sok kézmosás vezethet az ujjlenyomatok "elkopásához".

A címlapról ajánljuk