eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Úristen! Visszajöttek!"

Berlin lakói és az arra járó turisták legnagyobb döbbenetére horogkeresztes zászlókba öltözött egy napra a német város. Berlinben egy Hitlerről szóló komédiát forgattak, a városi tanács azonban elfelejtette tájékoztatni a lakókat.

"Úristen! Visszajöttek!" - kiáltotta egy amerikai turista meglátva a német pénzügyminisztérium horogkeresztes zászlókba burkolt épületét, az előtte álldogáló több száz német katonát II. világháborús egyenruhában, ahogy náci karlendítéssel hangosan kiáltják "Heil Hitler".

Persze nem tértek vissza a nácik Berlinbe, csak egy új Hitlerről szóló filmet forgattak a német fővárosban.

Dani Levi izraeli rendező filmjében az egykori vezért egy gyenge emberként ábrázolja, akinek "karrierjét" zsidó barátja, Gruenbaum egyengeti. A filmben a háborút túlélő Hitler megpróbál tiszta vizet önteni a pohárba.

A 700 statiszta között volt olyan, aki 800 kilométert vezetett azért, hogy részt vegyen a forgatáson. A német férfit az egyenruha vonzotta, de volt olyan, aki azt élvezte, hogy törvénysértő cselekedetek sorozatát követhette el a forgatáson.

"Hol máshol kiabálhatja az ember torkaszakadtából Németországban azt, hogy "Heil Hitler"? - mondta az egyik statiszta.

A náci jelképek és a karlendítés is tilos ugyanis Németországban. Így a horogkeresztes zászlókra például a berlini városi tanácstól kellett a filmeseknek engedélyt kérniük. A tanács ezt meg is adta, a forgatásról azonban elfelejtette tájékoztatni a lakókat és a turistákat, akik így döbbenten figyelték a forgatást.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×