eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Oscar-díj: "Nehéz a stricik élete"

Ledöntött korlátok kontra erősödő negatív sztereotípiák - komoly vihart kavart az amerikai fekete közösségekben, hogy Oscar-díjat kapott a Three 6 Mafia "It's Hard Out There for a Pimp", vagyis Nehéz a strici élete című száma - írja a Washington Post.

Az amerikai fővárosban és környékén nemcsak a feketék által hallgatott rádiókban, de számos internetes közösségi honlapon is komoly vitát kavart, hogy a Hustle & Flow című film betétdalaként Oscar-díjat nyert a strici-élet nehézségeiről szóló dal.

Bár voltak olyan vélemények, amelyek pozitívumként, a korlátok ledöntéseként értékelték az akadémia döntését, többen voltak azok, akik úgy vélekedtek: a strici-élet nehézségeiről szóló szám a feketékről még mindig élő negatív sztereotípiákat erősítette.

Ellentmondásos előadás

Sokakat különösen is felháborított az Oscar-gálán látott előadás, amelyben stricinek öltözött férfiak és prostituáltnak öltözött nők adták a színpadi show-t.

A főként egyetemet végzett és városi afrikai-amerikaiak által látogatott BET.com honlapon nem sokkal a díjátadót követően már folyt a vita.

A kontextust kell vizsgálni

Retha Hill, a weboldal tartalomért felelős alelnöke szerint azonban fontos, hogy környezetében nézzük a dalt. A filmben ugyanis egy olyan strici énekli, aki hip-hop művészként próbál elérni valamit, és arról beszél, hogyan próbál kiemelkedni a saját környezetéből.

"A film kontextusában van értelme a dalnak" - mondja Retha Hill, hozzátéve, hogy a film ismerete nélkül, az Oscar-gálán látott előadás alapján ítélve a középosztálybeli feketéknek valóban nehéz lehet megérteniük az akadémia döntését.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×