INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

Na, gyere már, kolbász!

Infostart

Április 21-én lesz 80 éves II. Erzsébet angol királynő. Ebből az alkalomból honlapot nyitottak számára, amelyen 16O kép mutatja be életét, és aki akar, születésnapi üdvözletet is küldhet Õfelségének.

A brit uralkodónak két születésnapja van. Az egyik az anyakönyv szerinti, a másik az ünneplésre kijelölt dátum. Ezt II. Erzsébet dédapja, Edward király találta ki, mert télen született és a katonai díszparádét mindig elmosta a havas eső.

Tehát mindegy, mikor látta meg a napvilágot az uralkodó, a gárda tisztelgő díszszemléje június 17-én van, napsütéses szép időben.

Igaz, néha korai kánikula tör ilyenkor Londonra, és a medvebőrkucsmában, piros posztódolmányban feszítő gárdisták csendben hullani kezdenek. Ha nagy a meleg, egy-kettő mindig elájul közülük, vállhoz emelt karabéllyal ledől a porba, és fel sem segítik. Ott hever elnyúlva, amíg el nem vonul a sereg.

II. Erzsébet néhány évvel ezelőtt, már a hetvenedik évéhez közel, lóháton, természetesen női nyeregben ülve érkezett a Buckingham Palotából, a lovas gárda díszudvarára, hogy megszemlélje ezredét.

Manapság viszont hatalmas aranyhintó viszi át, különösen azóta, hogy egy ízben eléugrott egy pisztollyal hadonászó őrült. A ló ijedtében felágaskodott, de a királynőnek szeme se rebbent. Az elmebajos férfit a rendőrök hamar elfogták.

Idén április 21. lesz a fontosabb dátum. Ha rákattintunk a királyi honlapra, részleteket már most megtudhatunk az eseményről. Lesz hálaadó szentmise a Szent Pál székesegyházban, a trónörökös Károly herceg ad díszvacsorát fenséges mamája tiszteletére a windsori kastélyban, ahol a család nyáron időzni szokott.

Nyolcvan éve kevéssé látszik II. Erzsébeten, remek kondícióban van. Igaz, anyja, Erzsébet anyakirályné százegy évet élt. Károly herceg bizonyára várhat még eleget, amíg trónra kerül.

Angliában csak halálozás alkalmával történik trónöröklés. A most megnyílt honlapon akár üdvözlő üzenetet is küldhetünk a brit királynőnek. Lapozgathatunk a családi fotóalbumban, megnézhetjük például azt a képet a kislány Erzsébetről, amint húgával, Margit hercegnővel színházat játszik.

Első levele is olvasható, amit nagyanyjának, V. György király özvegyének, Mary királynének írt. Õ volt a brit királyi család magyar származású tagja. Mary ősei között találjuk Rhédey Claudia grófnőt. A közölt levél címzése: "A királyné őfelségének". De a szöveg már így hangzik: "Kedves nagymami, köszönöm a gyönyörű babaházat. Az ebédlőt már ki is pakoltam. Csókol Lilibet."

II. Erzsébetet már nagyon régen nem szólítják Lilibetnek. Talán a férje, Fülöp herceg kedveskedik néha így. Bár amikor egyszer lesegítette az aranyhintóból, a tévé-közvetítést figyelő süketnémák, akik szájról tudnak olvasni, megdöbbenve látták, hogy Fülöp így szólt királyi hitveséhez: "Come on, sausage!" azaz "Na, gyere már, kolbász!"

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018