eur:
393.31
usd:
367.59
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Fontos információ a nyugdíjakról

Fontos információ a nyugdíjakról

A nyugdíjasok többsége nem tud megélni a nyugdíjából - ismertette a kutatás legfontosabb megállapítását az InfoRádióban Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója.

A magyar nyugdíjasok 7 százaléka mondja azt, hogy könnyen tud megélni a nyugdíjából, 41 százalék szerint kis odafigyeléssel, spórolással meg tud élni belőle. Összesen 53 százaléknak viszont komoly problémái vannak a megélhetéssel - mondta Pulai András. Közülük 33 százalék úgy válaszolt, hogy nehezen, nagy lemondásokkal tud megélni a nyugdíjából, 20 százalék pedig egymaga nem is tudna megélni, valószínűleg családi támogatást kaphat.

A nyugdíjasok az egészségükre költik a legtöbbet - tette hozzá Pulai András. Az összes nyugdíjuk majdnem negyede, 23 százaléka megy erre a célra. Tíz százalékot hálapénzre, 18 százalékot pedig magánegészségügyi szolgáltatásra költenek. A nyugdíjasok igényeinek legalább ötödét nem fedi az állami egészségügyi szolgáltatói rendszer.

A Publicus Intézet felmérése szerint a megkérdezettek többsége az alacsonyabb nyugdíjakat jobban emelné meg, mint a magasabbakat.

Háromnegyedük, 73 százalékuk azt mondta, hogy az alacsony nyugdíjakat, jobban, a magasabbakat kevésbé kellene emelni. Az egységes mértékű nyugdíjemelésre 23 százalék szavazott. Minél idősebb valaki, annál inkább a kiegyenlítő nyugdíjemelést választja. A 30 évnél fiatalabbaknál vannak kicsivel többen azok, akik szerint egységesen kell emelni az időskori ellátást.

Tízből nyolc ember egyetértene a 13. havi nyugdíj bevezetésével és kétharmaduk szerint a költségvetés ezt el is bírná és uigyanilyen sokan támogatják azt, hogy a 65 év felettiek ingyenesen használhatják a tömegközlekedést - mondta az InfoRádiónak Pulai András, a felmérést készítő Publicus Intézet ügyvezető igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Portfólióépítés mesterfokon - interaktív, online előadás

Portfólióépítés mesterfokon - interaktív, online előadás

Azok számára, akiknek fontos a pénzügyi stabilitás és hosszú távú megtakarítás, a portfólióépítés egy olyan művészet, amelyet érdemes mesterfokon elsajátítani. A jó portfólió nem csupán egyetlen eszközosztályra korlátozódik, hanem többféle instrumentumot kombinál, hogy maximalizálja a hozamot és minimalizálja a kockázatot. Soron következő online előadásunkon áttekintjük, hogy mire érdemes figyelni a portfólióépítés során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×