eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Nyitókép: Pixabay.com,

Logisztikai összeomlás: még karácsonykor is jelentés késéssel érkezhetnek a Temuról rendelt csomagok

Hetek óta problémák tapasztalhatók a Packeta csomagküldő szolgáltató működésében. A cég egyelőre nem tud megbirkozni a megnövekedett forgalommal.

"Azt pontosan nem tudjuk megmondani, hogy a Packeta-ügyfelek hány százalékát érintette ez a fennakadás, de az látható, hogy több hete húzódik, és egyre szélesedik az az ügyfélkör, amely nem jutott hozzá a küldeményeihez, illetve nem tudta célba juttatni a küldeményeit" – mondta a Packeta csomagküldő szolgálatnál történt fennakadásokról Hecker Flórián.

A Világgazdaság munkatársa szerint az összeomlás oka az, hogy a cég februárban együttműködési megállapodást kötött a Temuval. Ennek értelmében, ha valaki Magyarországon a távol-keleti webáruháztól rendel, akkor a rendszer automatikusan a címekhez közeli Packeta csomagátvételi pontokra irányítja a kézbesítést. Mivel a Temu-rendelések száma megnőtt, kapacitásproblémák jelentkeztek az átvételi pontoknál és a házhozszállításnál is, így a csomagok a depóban ragadtak.

"Ráadásul a rendszer nyilvántartása hiányos, sok csomag elkallódott, sok sérülten érkezett meg, ez okozott felháborodást az ügyfeleknél, és tömeges a panaszbejelentés a céggel kapcsolatban" – mondta, és hozzátette: azzal, hogy a Packeta mögött álló befektetői csoport megvásárolta a Foxpostot, a cég lett a legnagyobb hazai csomagküldő szolgáltató. Bár az eddig 4500 egységből álló rendszerüket az év végére 5000-re akarják bővíteni, nem valószínű, hogy az elég lesz a karácsonyi időszakban, hiszen a nyári időszakban sem tudták kezelni a rendelésállományt.

"Ez feltehetően egy olyan probléma, aminek nem lesz gyors megoldása, a karácsonyi szezonban is arra kell felkészülni, hogy a Temutól rendelt csomagok megérkezése bizonytalan lesz, és érdemes figyelembe venni a kártérítés lehetőségét is" – mondta Hecker Flórián.

Kiemelte, hogy a postai szolgáltatásokról szóló törvény szerint

amennyiben 15 napon belül nem történik meg a kézbesítés, akkor kártérítésre jogosult az ügyfél.

Arra viszont felhívta a figyelmet, hogy a rendelésnél meg kell határozni az értéket, mert ha ez elmarad, a szolgáltató automatikusan 4000 forintot állít be kártérítésként. Mérlegelésre érdemesnek tartja továbbá a csomagonkénti 510 forintos biztosítási díj kifizetését is, ami 70 ezer forintos kártérítést is garantál.

Hecker Flórián szerint a fogyasztóknak érdemesebb a hazai webáruházakat részesíteni előnyben, mert lehet, hogy árban rosszabbul járnak, de ezek a csomagok valószínűleg megérkeznek hozzájuk időben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×