eur:
401.41
usd:
365.75
bux:
73610.99
2024. október 4. péntek Ferenc
On the picture there is a wallet held in hand with some Hungarian forint banknotes. Three ten thousand forint banknotes and one twenty thousand forint banknote. Altogether 50000 HUF. The background is black. This picture is color saturation enhanced.
Nyitókép: Gabor Meszesan/Getty Images

Ungár Péter: tudjuk, hogy ez népszerűtlen téma, de…

Ungár Péter megemelné a főpolgármester és a polgármesterek fizetését. Az LMP parlamenti frakcióvezetője szerint nem helyes, hogy ezek a vezetők kevesebbet keresnek, mint egy országgyűlési képviselő.

Az LMP a pénteki napon olyan törvénymódosítást kezdeményezett, mely jelentősen emelné a főpolgármester, a kerületi és megyei jogú városok, illetve a kisebb települések polgármestereinek a fizetését.

A párt közleményében emlékeztet, a miniszterek és az országgyűlési képviselők fizetése hosszú évek óta a nemzetgazdasági átlagbérhez viszonyítva kerül meghatározásra, ehhez képest a településvezetők tiszteletdíját nominálisan határozza meg a törvény. Az összeg ráadásul lassan tíz éve változatlan, miközben csak tavaly majd húsz százalék volt az infláció. Ennek eredményeként például a főpolgármester úgy irányít egy 450 milliárd forintos költségvetésű várost nagyon erős jogosítványokkal, hogy a fizetése alacsonyabb a parlamenti képviselők alapbérénél – fogalmaznak.

„Az új önkormányzati ciklus kezdete szimbolikus lehetőséget teremet arra, hogy az Országgyűlés rendezze ezt a fenntarthatatlan helyzetet. A parlamentnek ki kell mondania, hogy becsüli annyira a településvezetők munkáját, mint a saját képviselőiét, és elismeri, hogy az önkormányzatok legalább olyan fontos szerepet töltenek be a közügyek intézésében, mint az Országgyűlés” – írja az LMP.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a politikus fizetésének emelése nem népszerű téma, de meggyőződésünk, hogy a tisztesen megfizetett politikusi munka előnyei bőven meghaladják annak költségeit, hiszen szélesíti a politikával foglalkozni akarók körét és csökkenti a korrupciót” – zárul a közlemény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Továbbra is 401 felett jár a forint az euróval szemben. Bár péntek reggel a hazai fizetőeszköz valamelyest erősödött, de egyelőre úgy tűnik, nem tud a 400-as szint alá kerülni. A forintgyengülés okairól és következményeiről az MBH elemzési centrumának igazgatóját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×