eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
A megáradt Duna Budapesten, a lezárt Idősebb Antall József rakpartnál 2024. szeptember 16-án.
Nyitókép: A megáradt Duna Budapesten, a lezárt Idősebb Antall József rakpartnál 2024. szeptember 16-án. MTI/Balogh Zoltán

A rekordszinteket megközelítő árhullámok lassú levonulására számíthatunk - a nap hírei

A rekordszinteket megközelítő árhullámok lassú levonulására számít a magyarországi folyószakaszokon a Vízügyi Főigazgatóság. Minden külföldi programját lemondta a kormányfő az árvízi védekezés miatt. Már a napokban megjelenhetnek az őszi gazdaságélénkítő program első elemei.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon – ismertette az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A legtöbb víz a Szigetközbe érkezik, ahol a katonák segítségét is igénybe kell venni a védekezésben. Az előrejelzés szerint a Duna a hazai szakaszon többnyire a III. fokú készültségi szintet meghaladóan tetőzik majd. Győrben jóval a III. fokozat szintje feletti tetőzés várható. Az árhullám miatt Budapesten is harmadfokú az árvízvédelmi készültség, az áradás kedd délelőtt érheti el a várost, a Duna tetőzését hétvégére várják ezen a szakaszon. A budai és pesti alsó rakpartokat hétfő este 8 órakor zárják le. A vízszint várhatóan 30-40 centiméterrel a 2013-as szint alatt marad, de a rakpartokat valószínűleg sokáig lezárva fogják tartani.

Minden külföldi programját lemondta a kormányfő az árvízi védekezés miatt. Orbán Viktor a kora reggeli órákban a frissen létrehozott árvízvédelmi operatív törzs ülésén vett részt, majd tájékoztatta a helyzetről Sulyok Tamás köztársasági elnököt. A miniszterelnöknek szerdán Strasbourgban az Európai Parlamentben kellett volna beszédet mondania az uniós soros elnöki tisztét betöltő Magyarország programjának ismertetésére. Orbán Viktor emellett szintén elhalasztotta a hét második felében tervezett látogatását a Vatikánban, továbbá lemondta részvételét az ENSZ Közgyűlésén, New Yorkban, ahol így Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogja képviselni Magyarországot.

Romániában készenléti állapotot hirdettek, Lengyelországban katasztrófa helyzetet jelentettek be az árvíz által sújtott térségekben. Romániában hétre nőtt a halálos áldozatok száma, több út továbbra is járhatatlan. A bukaresti kormány rendkívüli ülésén döntött két moldvai megye lakosságának támogatásról is: minden érintett család maximum tízezer lejben részesül. Lengyelország 1 milliárd zlotyit különített el az árvízkárosultak támogatására. Ausztriában készülnek a második hullámra, mivel az előrejelzések szerint hevesebb esőre lehet számítani. Szlovákiában is tovább emelkedik a Duna és a Morva vízszintje.

Aktiválta az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust a közép-európai árvízhelyzet miatt Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként. Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a Facebookon elmondta: ez lehetővé teszi, hogy a Közép-Európában árvízhelyzettel különösen súlyosan érintett tagállamok koordinálják a védekezési feladatokat, és meghatározzák, hogy az EU hogy tudja őket a leghatékonyabban segíteni.

Már a napokban megjelenhetnek az őszi gazdaságélénkítő program első elemei – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium új, kkv-kért felelős államtitkára. Szabados Richárd bemutatkozó háttérbeszélgetésén elmondta: a cél a következő programok esetében a feltételek enyhítése, az adminisztráció könnyítése, a források kombinálásának lehetősége, valamint a hatékonyabb tanácsadás.

Az idén minden korábbinál hamarabb megkezdődtek a minimálbér-tárgyalások. Már zajlottak egyeztetések a jövő évre vonatkozó minimálbérről és garantált bérminimumról, és konkrét javaslatok is elhangzottak – mondta el a ReggelInfóban a LIGA Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda közölte: az érdekképviseletek legalább 10 százalékos minimálbér-emelést szeretnének. Hozzátette: több éves bérmegállapodást terveznek, amit a következő 3 évben lépcsőzetesen, dinamikusan szeretnének végrehajtani.

Az Airbnb betiltására szavaztak a terézvárosiak. A rendelkezés várhatóan 2026. január 1-é lép hatályba, így a vállalkozóknak lesz idejük a felkészülésre. A rövid távú szálláskiadás betiltásáról szóló ügydöntő szavazáson két hét alatt 6.083 terézvárosi voksolt, közülük 3.265-en, azaz 54 százalék szavazott igennel, 2.818-an pedig nemmel. Soproni Tamás polgármester elmondta: hamarosan a képviselő-testület elé viszi a terézvárosiak akaratát, hogy rendeletet alkossanak róla.

Nagyobb zajjal járó délutáni és éjszakai kiképzési gyakorlatot tartanak a Magyar Honvédség Gripenjei csütörtökig. A tájékoztatás szerint a pilóták ezeken a napokon délután 4 óra és éjfél között hajtják végre repülési feladataikat: a gyakorlat idején többek között Kecskemét, Eger, Debrecen, Miskolc, Mezőkövesd, Tiszaújváros, Orosháza, Békéscsaba, és Kaposvár térségében a megszokottól eltérő, nagyobb zaj- és hanghatásra lehet számítani.

Oroszországban békeidőben 180 ezerrel, másfél milliósra emelik a hadsereg katonáinak létszámát. Az erről szóló elnöki rendelet ma jelent meg. A változás 2024. december 1-jén lép életbe. Ezzel az orosz fegyveres erők összlétszáma is nő, a kétmillió 400 ezer fő közelébe. Az orosz elnök legutóbb tavaly decemberben döntött a haderő létszámának növeléséről.

Illegális fegyvertartással vádolták meg a Donald Trump elleni legújabb merényletkísérlet gyanúsítottját. Az amerikai igazságügyi minisztérium beszámolója szerint Ryan Wesley Routh korábban elítélt bűnözőként ugyanis nem tarthatott fegyvert, másrészt fegyverén felismerhetetlenné tette a sorozatszámot, ami miatt a hatóságok vizsgálati őrizetben tarthatják

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×