eur:
393.63
usd:
353.68
bux:
72737.73
2024. augusztus 28. szerda Ágoston
Home sales brokers and real estate investors are exchanging with investors being filing cash at the agents hand.
Nyitókép: Wutwhan foto/Getty Images

Az egyetemisták sokat spórolhatnak az albérleten és a kollégiumi díjon

Önsegélyező pénztári számla nyitása esetén egyebek mellett kollégiumi vagy lakásbérleti díj is szerepel az elszámolható tételek között. Korponai Levente, a money.hu üzletágvezetője az InfoRádióban elmondta: maximum 150 ezer forint adó-visszatérítésre jogosultak az érintettek, ami havi 12 500 forinttal mérsékelheti az albérleti díjakat.

A KSH–ingatlan.com lakbérindexe szerint éves szinten, országosan és Budapesten is csaknem 10 százalékos drágulás látható az albérletpiacon, ami nehéz helyzetbe hozhatja a megfizethető lakhatást kereső, felsőoktatásban részt vevő tanulókat, mivel a kollégiumi férőhelyek korlátozottak. Éppen ezért a money.hu egy szja-visszaigénylési lehetőségre hívja fel a figyelmet, ami az egyetemi tanulmányaik miatt albérletet vagy kollégiumot kereső diákoknak és szüleiknek évi 150 ezer forintos támogatást is jelenthet.

A money.hu üzletágvezetője az InfoRádióban elmondta: portáljuk adatai teljesen megegyeznek a Központi Statisztikai Hivatal számaival. Korponai Levente tájékoztatása szerint országosan 10,3, míg a fővárosban 9,3 százalékkal drágult átlagosan az éves bérleti díj, ugyanakkor megjegyezte, hogy településekre lebontva eltérőek lehetnek a költségek.

A drágulás egyik fő oka, hogy augusztusban elkezdődött az albérletszezon, miután a diákok megtudták, melyik felsőoktatási intézménybe nyertek felvételt, és szinte azonnal elkezdtek lakást vagy lakhatási lehetőséget keresni. A legtöbben albérletben vagy kollégiumban gondolkodnak. Korponai Levente pozitív fejleménynek nevezte, hogy

idén 14 százalékkal nőtt a kínálati oldal.

A money.hu üzletágvezetője szerint ez mérsékli az albérleti díjak növekedését, ráadásul a diákok kivárnak és nem azonnal kötnek bérleti szerződéseket. Kiemelte, hogy az önsegélyező pénztári számla segítségével sokat lehet spórolni. Ez a lehetőség nagyon hasonlít a különböző nyugdíj- és egészségpénztárakra. Ugyanis az önsegélyező pénztári számla megnyitásával az oda utalt összegek után szintén szja-visszatérítésre lehet jogosult az adózó, amennyiben a beérkező pénz elér egy bizonyos összeget.

A számlán megtakarított összegből nemcsak egészségügyi termékek és szolgáltatások költségeit lehet fedezni, hanem oktatással összefüggésben álló támogatás is igényelhető, egyebek mellett például

  • tankönyvre,
  • taneszközre,
  • ruházatra,
  • egyetemi/főiskolai hallgatók utáni tandíjra,
  • térítési díjra (pl. pótvizsgával kapcsolatos költségekre).

Az elszámolható tételek között ráadásul a kollégiumi vagy lakásbérleti díj is szerepel. Ha egy diáknak még nincs jövedelme, akkor a szülő, örökbefogadó szülő vagy gyám is igényelheti a lakhatásra is fordítható támogatást szja-visszatérítés formájában.

„Maximum 150 ezer forint adó-visszatérítésre jogosult az adózó, ez havi 12 500 forinttal mérsékelheti az albérleti díjakat” – tette hozzá Korponai Levente.

Hogyan vehető igénybe a támogatás albérletre vagy kollégiumra?

A 25 év alattiakra vonatkozó lakhatási támogatás egy önsegélyező pénztári számla – ami optimális esetben egészségpénztár is egyben, de ez nem feltétele a támogatásnak – nyitásával igényelhető. A számlára azt az összeget kell befizetni, amit lakbérre vagy kollégiumi díjra költene az igénylő, majd meg kell várni, míg lejár a türelmi idő, ami 180 nap.

Ezután lehet kérni a támogatást a megfelelő számlák csatolásával (albérlet, kollégium), és miután az érintett megkapta a pénztártól, a megfelelő éves összeget kiutalhatja magának, amiből aztán már kifizethető a bérleti díj.

Az adóbevallásban a befizetések 20 százaléka igényelhető vissza szja-jóváírás formájában, ami évente akár 150 ezer forint is lehet,

azaz ennyivel lehet csökkenteni a lakhatás költségeit. Az önsegélyző pénztári megtakarítás után járó adó-visszatérítés lakáshitel törlesztésére is fordítható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.28. szerda, 18:00
Balogh Tamás
a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×