eur:
393.16
usd:
351.48
bux:
73315.37
2024. augusztus 27. kedd Gáspár
Nyitókép: Unsplash

Gemencen már bőgnek a szarvasok, szervezett túra keretében lehet őket meghallgatni

Bár a meleg elvileg visszavetheti a szarvasbikák nászidőszakát, Gemencen már elindult a szarvasbőgés. Az erdőben jelenleg még szabadon lehet túrázni, a közelgő vadászati szezon idején azonban korlátozásokra kell számítaniuk az erdőjáróknak. A Gemenc Zrt. a következő hétvégéken szarvasbőgés túrákat indít, amelyekre telefonon, e-mailben, vagy akár személyesen is lehet regisztrálni.

"A szarvasok nászidőszaka ősszel kezdődik. Hivatalosan szeptember 1-től indul a vadászati szezon, de a bőgés már ilyenkor, augusztus végén elindul, és a kollégákkal azt tapasztaljuk, hogy az első előbőgéseket már lehet hallani" – mondta Barabás Tamás erdészetvezető, a Gemenci Ökoturisztikai Központ vezetője az InfoRádióban.

A gímszarvas bikák a bőgéssel üzenik meg a vetélytársaiknak, hogy ott vannak egy területen, így főként az egymás közötti kommunikáció e hangadás célja. De bőgés a teheneknek is szól, amelyeknek a kegyeiért zajlik a küzdelem, nekik is jelzi a bika, hogy jelen van.

Barabás Tamás egyetért abban, hogy a szokásosnál nagyobb meleg valóban befolyásolja az állatokat és a szarvastehenek mozgását, biológiai ciklusát, ami tulajdonképpen beindítja a bőgést, kiváltja a bikákban a hangadást. Kedvező, ha már augusztus 20-a után elkezd hűlni a hőmérséklet, csapadékosabbá válik az időjárás. Jelenleg viszont azt lehet érzékelni, hogy bár szürkületkor már lehet hallani egy-egy hangot, de az elhúzódó forróság valóban hatással van a gím bikák kedvére.

Az Ökoturisztikai Központ vezetője szerint az is előfordulhat, hogy valaki akár váratlanul is hallhat szarvasbőgést, ha például a reggeli vagy esti órákban erdő környékén jár.

Az erdőgazdaság erdőlátogatási korlátozást fog elrendelni a szeptemberben kezdődő vadászidény időszakára: csak a kora délelőtti és kora délutáni órák között lehet az erdőben tartózkodni.

A Gemenc Zrt. éppen emiatt indít szarvasbőgés-túrákat, amelyek Pörbölyön, az Ökoturisztikai Központból indulnak. A túrák augusztus utolsó hetében pénteken és szombaton lesznek, ahogy szeptember első és második hétvégéjén is. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a túrák döntő többségén lehet is hallani a bikák bőgését - mondta.

Barabás Tamás leszögezte: a szarvasbőgés idején semmivel sem veszélyesebbek az állatok, mint bármikor máskor, nem látnak vetélytársat az emberben, alapvetően egymással vannak elfoglalva. A bikák főként arra figyelnek, hogy a vetélytársaikat hol találhatják meg, valamint hogy megvédjék a háremüket a betolakodóktól.

Sokkal inkább előfordulhat, hogy ha valaki az erdőben sétál, akkor egy bika átvág előtte egy nyiladékon vagy éppen másfelé figyel, és ilyenkor akár közelebbről is megfigyelhetővé válik.

Az erdészetvezető szerint a gemenci gímszarvasállomány világhírű, eddig a területen három világrekord trófea esett. A legutóbbi, az 1986-os karapancsai agancs a mai napig az országos listák első helyén áll, és a világranglistán is a harmadik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Átrendeződés az olajpiaci megállapodásokban, még az amerikai haditechnika is számít

Átrendeződés az olajpiaci megállapodásokban, még az amerikai haditechnika is számít

Szaúd-Arábia nem újította meg az Egyesült Államokkal 1974-ben kötött petrodollár-megállapodását, így a közel-keleti ország diverzifikálhatja kereskedelmi lehetőségeit, illetve más pénznemben is értékesíthet olajat, az amerikaiakkal való végleges üzleti szakításról azonban szó sincs – mondta az InfoRádióban a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója.

Az osztrák kancellárnak kellett reagálnia az Ausztriában is fellángolt kitoloncolási kérdésre

A múlt heti, három halálos áldozatot és több súlyos sebesültet követelő, egy szíriai illegális menekült által végrehajtott németországi terrorcselekmény hullámai átcsaptak a szomszédos Ausztriára is. A sajtójelentések szerint nem sokkal a parlamenti választások előtt a menekültválság, illetve az illegális menekültek kitoloncolása foglalkoztatja leginkább az osztrák lakosságot is. Az ezzel kapcsolatos aggodalmakra reagált Karl Nehammer kancellár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.28. szerda, 18:00
Balogh Tamás
a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×