eur:
393.97
usd:
360.41
bux:
71895.52
2024. augusztus 12. hétfő Klára
Autós tankol a Mol gyáli töltőállomásán 2020. január 1-jén. A kormány döntése értelmében január 1-jétől emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerű ellenőrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Meglepő adatok: mit keresnek még mindig 600 forint felett az üzemanyagárak?

A nagykereskedelmi árak csökkenése nyomán már egy ideje a lélektani határ alatt "kellene lennie" a benzin és a gázolaj árának.

Az elmúlt hetek áresését szinte egy az egyben lenyelték a hazai üzemanyag-kereskedők, erre utal, hogy a hiába csökkent a benzin nagykereskedelmi ára 24, míg a gázolajé 37 forinttal egy hónap alatt, ez szinte észrevehetetlen azon, ami a hazai kutakon történt. A holtankoljak.hu portálnak többen is jelezték, hogy hiába számolt be a sajtó az elmúlt hetekben többször is üzemanyagár-csökkentésről, ebből a hazai üzemanyagkutakon gyakorlatilag semmi nem érződött. Csak a múlt héten a benzin nagykereskedelmi ára 6, míg a gázolajé 10 forinttal mérséklődött, ehhez képest szombatra a Holtankoljak adatai szerint a gázolajár átlagára mindössze 3 forinttal lett olcsóbb keddhez képest, miközben a benzin átlagára még 1 forinttal drágult is - írja a vg.hu. A portál szerint a nagykereskedelmi árak nem változnak keddtől, úgyhogy továbbra is 600 forint fölötti kiskerárakat prognosztizálnak.

A vg.hu számítása szerint egy hónappal ezelőtt a 95-ös benzin átlagára 616 forint, a gázolajé 623 forint volt. Azóta a gázolaj nagykereskedelmi ára 37 forinttal, míg a benziné 24 forinttal csökkent, tehát mindkét üzemanyagtípusnak már bőven 600 forint alatt kellene lennie, a benzinnek 592 forintba, a gázolajnak pedig 586 forintba kellene kerülnie literenként. Átlagárakról van szó, tehát lehetnek eltérések az egyes kutak között, de az általános tapasztalat is az, hogy például a Mol-kutakon a hét végén is 608-610 forint volt a benzin literje.

Az árváltozást leginkább meghatározó folyamatok is az áresés irányába hatottak az elmúlt hetekben: míg a forint tartotta magát július eleje óta, addig a Brent olaj ára nagyot csökkent. Az európai piacon mérvadó olaj árfolyama a korábbi 85 dolláros szintről egészen 76-77 dollárig esett a múlt hétig, tehát majdnem 10 százalékot zuhant.

Persze az nem törvényszerűség, hogy ha csökken a nagykereskedelmi ár, akkor a kiskereskedelmi árnak is követnie kell. Májusban pont az ellenkezője történt: akkor nem változott a nagykereskedelmi ár, miközben a kisker árat csökkentették a kutasok – mondta a Világgazdaságnak Bujdosó Eszter, a Holtankoljak ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: májusban felsőbb nyomásra olyan alacsony szintre süllyedt le az üzemanyagkutak árrése, hogy azt hosszú távon fenntartani nem lehetett.

Szerinte ezt mindenki nagyon jól tudta, hiszen önköltségen, vegetálva működtek a benzinkutak, amelyek lényegében a korábbi veszteségüket korrigálják most.

Júniusban jelentősen drágultak az üzemanyagok Magyarországon, június 14. és július 4. között sorozatban tízszer emelkedtek az árak. A drágulás miatt Orbán Viktor miniszterelnök július 5-i, péntek reggeli rádióinterjújában is üzent a szektor képviselőinek, közölve: a kormány nem tűri el, hogy felrúgják a korábban kötött megállapodást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×