eur:
394.3
usd:
361.18
bux:
72028.77
2024. augusztus 9. péntek Emőd
Fiatalok fürdenek a Balatonban a Strand Fesztiválon Zamárdiban 2023. augusztus 24-én. A fesztivált augusztus 23. és 26. között rendezik meg a Balaton-parti településen.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Harmincfokos a nagy tavak hőmérséklete, és ez nagy veszélyt is jelent

A Balaton hőmérséklete megközelítette a 30 Celsius-fokot, a Velencei-tóé el is érte. De mit jelent ez az állóvizek élővilága számára?

A tavak vízhőmérsékletének emelkedése több szinten is befolyásolja az élővilágot. Egyrészt a párolgás növekedtével a sekély tavak még sekélyebbé válhatnak, és ezáltal még érzékenyebbé a környezeti hatásokra. Másrészt a hőmérséklet emelkedésével csökken az oxigén beoldódása. A legtöbb vízi élőlény hozzánk hasonlóan oxigént lélegez be, tehát számukra nagyon fontos az, hogy megfelelő mennyiségben rendelkezésre álljon az oxigén. Harmadszor a hőmérséklet emelkedésével a biológiai folyamatok felgyorsulnak – sorolta az InfoRádióban K. Felföldi Tamás, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközont Vízökológiai Intézetének tudományos munkatársa.

Hatással van a vízhőfok a tavakban kulcsfontosságú algákra is.

"Ők azok az elsődleges termelők, amelyek a biomasszát, a szerves anyagot termelik, és ilyen szempontból a többi élőlény az algáknak a mennyiségére és az aktivitására van utalva. Ha leegyszerűsítjük, akkor az algákat megeszik az apró kis rákocskák, azokat pedig aztán a halak, amelyek például a madarak vagy az emberek táplálékai is. Tehát az algák szerepe kitüntetett" – magyarázta a szakember.

Az algáknak napfényre és persze tápanyagokra van szükségük. Viszont ha melegszik a víz, egyre több a napfény, esetleg egyre több a tápanyag, akkor elszaporodhatnak, akár annyira is, amit már eutrofizációnak neveznek. Ekkor az algák mennyisége a vízi életközösségek normál működését kedvezőtlen irányba befolyásolja: elszaporodásuk gátolhat bizonyos élőlénycsoportokat, illetve átrendezheti a tóban jelenlévő normál táplálékhálózatot. Ezek a kedvezőtlen folyamatok pedig a tó életében markáns változásokat hoznak, ugyanis

az algák elszaporodott sejttömege végül lebomlik, a folyamat rengeteg oxigént elfogyaszt, oxigénhiányos állapot jöhet létre,

ezáltal az úgynevezett anaerob folyamatok fognak dominálni, vagyis akár bűzös víz is előfordulhat, hiszen ilyenkor mondjuk kénhidrogén termelődik, ami érezhető is. Bizonyos algák képesek méreganyagok, toxinok termelésére. Az egyik leglátványosabb pedig az, hogy az eutrofizáció következtében létrejövő oxigénhiányos állapotokat megsínylik a táplálékhálózat magasabb szintjein lévő élőlények, és ezáltal akár halpusztulás is előfordulhat.

Arra a kérdésre, hogy hova tudnak ilyenkor menekülni a halak, K. Felföldi Tamás elmondta: a Velencei-tó nyugati részén van egy védett terület, egy madárrezervátumnak nevezett nádas rész, ami egy kevésbé bolygatott, kevésbé zavart terület. Ha ez a rész jó vízellátottsággal rendelkezik, akkor a biológiai sokféleséget az ilyen változatos, nádas, nyílt vízi terület jól meg tudja óvni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nyilatkozatok a vesztes pólóelődöntő után: "arra vártunk, hogy elbizonytalanodnak"

Nem sikerült az olimpiai döntőbe jutás a magyar férfi vízilabda-válogatottnak a párizsi olimpián. A Horvátország elleni összecsapást követően a vesztes csata magyar főszereplői azért értékelték a történteket, elmondták, miért nem sikerült győzni. Varga Zsolt szövetségi kapitánynak fáj, hogy elúszott egy ekkora lehetőség, pedig "működött a stratégia".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Majdnem ledolgozták heti veszteségüket a tőzsdék

Majdnem ledolgozták heti veszteségüket a tőzsdék

Jó hangulatban kezdődött a kereskedés az európai tőzsdéken pénteken, a délelőtt folyamán pluszban tartózkodtak az irányadó indexek, miután a csütörtöki munkaerőpiaci adatok némileg megnyugtatták az amerikai gazdaság állapota miatt aggódó befektetőket. Az amerikai részvénypiacok csökkenéssel nyitottak, majd pluszba fordultak, de nagy mozgások nincsenek, fontos makroadatok híján nem érkezett iránymutatás. Itthon a Mol és az OTP részvényein volt ma a befektetők szeme, a két vállalat ugyanis hajnalban tette közzé negyedéves gyorsjelentését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×