eur:
390.16
usd:
357.44
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Karl Nehammer osztrák kancellár nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Oroszország elleni szankciók hatodik csomagjáról tartott kétnapos rendkívüli EU-csúcstalálkozó második napi ülése előtt Brüsszelben 2022. május 31-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Kormányválság Ausztriában: a kancellár egyetlen ok miatt nem mondja fel a koalíciót

Derült égből villámcsapásként robbant ki Ausztriában a koalíciós válság a 2019 óta hatalmon lévő két párt, a Karl Nehammer kancellár vezette konzervatív Osztrák Néppárt és az Osztrák Zöldek Pártja között. A szeptember 29-re kitűzött parlamenti választások előtt az elemzők az okokat találgatják.

Az elmúlt években több kormányválság rázta meg Ausztriát, a legutóbbiak a hírhedt lehallgatási botrány miatt két, egymást követő, Sebastian Kurz vezette koalíció lemondásához vezettek. Elemzők szerint a mostani krízis oka az Ibiza-ügyhöz képest szinte "pitiánernek" tűnik, hullámai azonban mégis magasra csaptak.

A válság egyik napról a másikra robbant ki, minden különösebb előzmény nélkül. Történt ugyanis, hogy a koalíciós zöldpárti környezetvédelmi miniszter Brüsszelben áldását adta az Európai Unió új, előzetesen sokat vitatott, úgynevezett denaturációs, azaz a természet helyreállítását célzó törvénytervezetéhez. Ráadásul a miniszter, Leonore Gewessler hozzájárulása döntő volt, a környezetvédelmi szervezetek nagy örömére lehetővé téve a törvény életbe lépését.

A "baj" csak az volt, hogy mindez a néppárti kancellár, Karl Nehammer előzetes jóváhagyása nélkül történt. Az ÖVP elnökét ez annyira felháborította, hogy az osztrák média szerint jogi úton eljárást kezdeményezett saját minisztere ellen. Nehammer sérelmezte, hogy Gewessler a tagállamok környezetvédelmi minisztereinek hétfői találkozóján beleegyezése nélkül járult hozzá a tervezet életbe lépéséhez. A zöldpárti miniszter ezzel szemben "dacolt", hangsúlyozta ugyanis, hogy szavazatával jelzést kívánt küldeni a környezet-, illetve természetvédelem érdekében. Azzal érvelt, hogy a jövő generációjának érdekei forognak kockán, amit egyetlen kormány sem hagyhat figyelmen kívül.

Korábbi értesülések szerint a két kormánypárt között voltak ugyan nézeteltérések az egyezményben foglaltak tartalmát illetően, de együttműködésüket mindez nem befolyásolta.

A természet helyreállításáról szóló tervezet az Európai Parlamentben is vitákat váltott ki. Az intézkedések előirányozzák, hogy 2030-ig az EU szárazföldi és tengeri területeinek legalább 20 százalékát, 2050-ig pedig lehetőleg valamennyi ökoszisztémát helyreállítsanak, illetve megakadályozzák az élőhelyek romlását.

A kancellár ennek nyomán tette meg "feljelentését". Azt ugyanakkor az osztrák média szerint hangsúlyozta, hogy a "súlyos konfliktus" ellenére sem kívánja felmondani az együttműködést, illetve magát a koalíciót a zöldekkel. Az uniós állam-, illetve kormányfők hétfő esti, brüsszeli találkozóján részt vevő kancellár azt ugyanakkor hozzátette, hogy – mint idézték – "érzelmeit tekintve" itt lenne az idő erre. Mivel azonban a koalíciós együttműködés a küszöbön álló választások miatt már amúgy is a végéhez közeledik, egy ilyen lépésnek nincs értelme.

"Az ország káoszba süllyedne, ezért nem teszem meg ezt"

– fogalmazott a kancellár, aki szerint Gewessler lépése súlyos bizalomvesztéshez vezetett. Kancellárként kötelessége gondoskodni a rendezett útról a Nemzeti Tanács, azaz a parlament megválasztásig - tette hozzá. Sőt odáig elment, hogy – mint fogalmazott – a koalíciós partner "megmutatta igazi arcát, az ideológiát az alkotmány fölé helyezi".

Az ORF osztrák közszolgálati médium elemzőket idézve ugyanakkor egyszerűbbnek tűnő magyarázatot közölt. Eszerint a kialakult vitát mindkét kormánypárt saját "pozicionálására" kívánja kihasználni a szeptember 29-i parlamenti választások előtt.

Nehammer az elmúlt időszakban többször is hangsúlyozta, hogy koalíció mindenképp kitart a választásokig – emlékeztettek az elemzők. Utaltak arra, hogy

a koalíció felmondását a választók jelentő része "szószegésként" értelmezhette volna.

Werner Kogler, a Zöld Párt vezetője kijelentette, hogy a miniszter döntése "jogilag alátámasztott", azt nem az ideológia, hanem a felelősség diktálta.

Nem véletlen az sem, hogy az ellenzék vezető ereje, a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke élesen bírálta a kancellárt.

"Nehammer hagyta, hogy a Zöldek az orránál fogva rángassák"

– fogalmazott Herbert Kickl, aki szerint a a kormánykoalíciónak befellegzett.

Az ugyancsak ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt ugyanakkor teljes mellszélességgel kiállt a zöldpárti miniszter döntése, illetve a párt mellett.

A közelmúltban végzett felmérések szerint Ausztriában ma jelentős fölénnyel az FPÖ a legnépszerűbb párt, megelőzve a fej fej mellett haladó néppártot és a szociáldemokrata pártot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Elromlott a tőzsdei hangulat, mégis erősödik a forint - Mi történik?

Elromlott a tőzsdei hangulat, mégis erősödik a forint - Mi történik?

Csütörtökön délelőtt is folytatódott a forint trendszerű erősödése a viszonylag kedvező nemzetközi befektetői hangulatban, a dollár gyengélkedése mellett, így 390 alá jutott az euróval szemben, azaz öthetes csúcsra ért a magyar fizetőeszköz. A dollár négyhavi mélypontra süllyedt az euróval szemben Donald Trump újraválasztási esélyeinek növekedése mellett, így a zöldhasúval szemben szintén öthetes csúcsra ért a forint 356 közelében. Ott azonban egy nagyon fontos technikai szint húzódik, ami akár meg is állíthatja a forint mentelését, és a délutáni órákban 358 közelébe vissza is gyengült a forint. Ma szinten tartotta az irányadó kamatokat az Európai Központi Bank, a sajtótájékoztatón pedig Christine Lagarde elnök nagyon kerülte, hogy konkrét iránymutatást adjon a szeptemberi kamatcsökkentés esélyeivel kapcsolatban, így a devizapiacokon elmaradtak a nagyobb kilengések.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×