eur:
395.72
usd:
369.49
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál

Választási körkép: a Fidesz megerősítette vezető helyét, új erő a Tisza Párt

Megőrizte pozícióit a Fidesz-KDNP a vasárnapi európai parlamenti és önkormányzati választáson, míg az ellenzék erőviszonyait teljesen felborította a Tisza Párt felbukkanása.

Vasárnap először rendezték egy napon az önkormányzati és az európai parlamenti választást, és ez, valamint a felfokozott belpolitikai hangulat igen magas részvételt hozott. A Nemzeti Választási Iroda vasárnap éjfélig nem közölt végleges részvételi adatot, de a 18.30 órai, utolsó adat szerint a szavazásra jogosultak 56,09 százaléka (4 416 794 szavazó) járult az urnákhoz.

A szavazatszámlálás igencsak elhúzódott, különösen a fővárosi kerületekben kellett sokáig várni az eredményekre, míg a főpolgármester-jelöltek szavazatainak a számlálása hétfő hajnalig tartott.

Az EP-választás eredményeit legkorábban vasárnap 23 órakor lehetett nyilvánosságra hozni, mert akkor zárt az unióban az utolsó, olaszországi szavazókör is. A magyar eredmények közlése későbbre maradt, a hétfő hajnali adatok szerint a 21, Magyarországnak járó mandátumból 11 jut a Fidesz-KDNP-nek, 7 a választáson először induló Tisza Pártnak, 2 a DK–MSZP–Párbeszéd összefogásnak és 1 a Mi Hazánk Mozgalomnak.

Az önkormányzati választáson a vármegyei közgyűlések közül mind a 19-et a Fidesz-KDNP nyerte, és a Fővárosi Közgyűlésben is a kormánypártoké lesz a legnagyobb frakció. Utóbbiban a második legnagyobb képviselőcsoportja a Tisza Pártnak lesz, míg az eddig többséggel bíró baloldali pártok kisebbségbe kerültek. A még nem végleges eredmények szerint a Fidesznek 11, a Tiszának 10, a Párbeszéd-Zöldek–DK–Momentumnak 6, a Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP-Zöldeknek 4, az MKKP-nak két képviselői helye lesz.

Kerületi polgármesterek

A fővárosi kerületekben maradt az ellenzéki fölény, de öt eddigi fideszes polgármester megőrizte a posztját a fővárosban: az V. kerületben Szentgyörgyvölgyi Péter, Kőbányán D. Kovács Róbert, a XVI. kerületben Kovács Péter, a XVII. kerületben Horváth Tamás, míg a XXII. kerületben Karsay Ferenc nyerte meg a választást.

A XX. kerületben a függetlenként induló Szabados Ákos és a XXIII. kerületben szintén független Bese Ferenc is polgármester marad, ők mindketten a kormánypártok támogatását élvezték ezen az önkormányzati választáson is.

Az ellenzéki kerületvezetők közül megvédte a polgármesteri címét Örsi Gergely (II, kerület), Kiss László (III. kerület), Soproni Tamás (VI. kerület), Niedermüller Péter (VII. kerület), Pikó András (VIII. kerület), Baranyi Krisztina (IX. kerület), László Imre (XI. kerület), Tóth József (XIII. kerület), Cserdiné Németh Angéla (XV. kerület), Szaniszló Sándor (XVIII. kerület), Gajda Péter (XIX. kerület).

Új polgármester lesz Újpesten az ellenzéki Trippon Norbert személyében, míg a XII. kerületben Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnöke végzett az élen. Zuglóban is vezetőváltás lesz, a momentumos Rózsa András vezetheti a kerületet, az eddigi polgármester, az MSZP-s Horváth Csaba csak harmadik lett.

Érdekes a helyzet Csepelen, ahol a Fideszből távozott Borbély Lénárd úgy tudta megőrizni a posztját, hogy legyőzte a kormánypárti és az ellenzéki kihívóját is. A legélesebb verseny az I. kerületben volt, ahol a fideszes Böröcz László legyőzte a jelenlegi polgármestert, V. Naszályi Mártát.

Megyei jogú városok

A Fidesz-KDNP eddigi polgármesterei közül tovább vezetheti Békéscsabát Szarvas Péter, Debrecent Papp László, Esztergomot Hernádi Ádám, Kaposvárt Szita Károly, Kecskemétet Szemereyné Pataki Klaudia, Nyíregyházát Kovács Ferenc, Sopront Farkas Ciprián, Veszprémet Porga Gyula és Zalagereszeget Balaicz Zoltán. A kormánypártok megszerezték Miskolcot, ahol Tóth-Szántai József nyert, és szintén fideszes városvezető lett Salgótarjánban Kreicsi Bálint személyében. Fidesz-KDNP-s polgármester lesz Szekszárdon, Berlinger Attila a befutó.

Új polgármester lesz Egerben, a fideszes Vágner Ákos kapja a mandátumot, az ellenzéki Mirkóczki Ádám ezúttal vereséget szenvedett. Szintén visszavette a vezetést a Fidesz-KDNP Baján, ahol októbertől Kámánné Bari Bernadett lesz a polgármester.

Az ellenzékiek közül polgármester marad Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter, Pintér Tamás Dunaújvárosban, Csőzik László Érden, Péterffy Attila Pécsen, Neményi András Szombathelyen, Szücsné Posztovics Ilona Tatabányán és Botka László Szegeden.

Ellenzéki polgármester lett Nagykanizsán, ahol Horváth Jácint legyőzte a fideszes Balogh Lászlót. Váltás lesz Szolnokon is, az ellenzéki Györfi Mihály minimális különbséggel megelőzte a jelenlegi polgármestert, Szalay Ferencet.

A legélesebb Győrben volt a verseny, ahol a polgármester, Dézsi András mindössze 450 szavazattal kapott ki az ellenzéki Pintér Bencétől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×