eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Uszály szállítja el a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát a csepeli kikötőbe a Margit hídtól 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Légiriadó miatt nem tudták meghallgatni a Hableány-ügy ukrán vádlottját

A Viking Idun kapitányát segítségnyújtás elmulasztásával vádolják, de az ügyébe beleszólt az internet és a háború is.

Csütörtök reggel folytatódott volna a Viking Idun kapitányának a meghallgatása, azonban több tényező is nehezítette a tárgyalás megkezdését. A Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) több mint egy órán át próbálták elérni Topal F. vádlottat videóhívás útján – írja az Index.

A vád szerint a férfi 2019. május 29-én segítségnyújtás nélkül hajózott tovább az elsüllyedt Hableány mellett, ezért akarta meghallgatni a bíróság, de mivel Ukrajnában tartózkodik, az országot pedig nem hagyhatja el, ezért csak online jelenhetett volna meg, csakhogy több mint egy órán át hiába igyekeztek bekapcsolni a férfit a hívásba. Kezdetben csak az internet nem volt elég erős, majd a férfi lakhelyéhez közel légiriadót rendeltek el, amiért óvóhelyre kellett menekülnie. Emiatt a csütörtöki tárgyalás elmaradt, helyette júniusban folytatódik a bizonyítási eljárás.

A kapitány tagadja a bűnösségét. Az ügyészség még tavaly júniusban, az előkészítő ülésen ajánlotta fel, hogy amennyiben beismeri a vádakat, úgy indítványozza a férfi felfüggesztett fogházbüntetését, valamint hogy tiltsák el a vízi járművek vezetésétől, de ezt nem fogadta el.

A vád szerint a terhelt 2019. május 29-én a Viking Sigyn hajó kapitányával történő rádióforgalmazás után tudta, hogy baleset történt, mégsem kezdte meg a Hableányról vízbe került, közvetlen életveszélyben lévő, segítségnyújtásra szoruló sértettek kimentését.

A Hableány tragédiáját okozó Viking Sigyn ugyancsak ukrán kapitányát, Jurij C.-t szeptemberben vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetése miatt öt és fél éves, fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a PKKB, a bíróság ugyanakkor nem találta bűnösnek a másik vádpontban, a 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásában.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×