eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Orosháza, 2015. május 19.Egy nő és egy férfi fagylaltozik a nyárias melegben egy szökőkút mellett Orosháza belvárosában 2015. május 19-én. A városban ezen a napon 30 Celsius-fok fölé is emelkedett a hőmérséklet.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Közeleg a főszezon – mutatjuk, mennyibe kerülhetnek a legkedveltebb strandételek

Egy gombóc fagylaltért 500-600, a sima lángosért több mint 1000, a hamburgerért 1700, míg egy szelet pontyért akár 4400 forintot is elkérhetnek idén a vendéglátósok – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány felméréséből. Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: elsősorban az alapanyagárak és az üzemeltetési költségek megemelkedése okozza a drágulást.

A jó idő beköszöntével sorra nyitnak ki országszerte a fagyizók, valamint hamarosan már a szabadtéri strandok is fogadhatják a pihenni vágyókat. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány felmérést készített azzal kapcsolatban, hogy mennyibe kerülhetnek idén a legkedveltebb strandételek.

Az elemzés szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: tavaly átlagosan 10-15 százalékkal lett drágább egy gombóc fagylalt a 2022-es árakhoz képest, és idén is hasonló mértékű emelkedés várható idehaza. Számításai szerint

átlagosan 500-600 forintba kerülhet az idei főszezonban egy gombóc fagylalt, tavaly 440-520 forint volt az ára.

Hozzátette: ez egy átlagos ár, a frekventáltabb, népszerűbb helyeken viszont akár 600-650 forintot is elkérhetnek egy gombóc fagylaltért. Az elemzés megállapítja, hogy nemzetközi összehasonlításban nem tekinthetők drágának a hazai fagylaltárak, ugyanis a tavalyi gombócárak a legolcsóbb európai helyek szintjét érték el.

A lángos esetében idén éves szinten 8-10 százalék körüli áremelkedés várható,

átlagosan ezer forint felett alakulhat egy sima lángos ára, de lehetnek jelentősebb eltérések is az egyes országrészek között.

Tavaly az alapanyagok drágulása miatt 20-40 százalék körül emelkedett a sima lángos ára az egy évvel korábbi adatokhoz képest, így 2023-ban 900-1300 forintot kellett érte fizetni. „A vendéglátósok várhatóan igyekeznek majd idén is figyelni arra, hogy az árszintjük ne lépje át az ingerküszöböt” – jegyezte meg az elemző.

Erdélyi Dóra kitért arra is, hogy mi okozza a jelentős drágulást. Mint mondta, emelkedett a szükséges alapanyagok ára, továbbá az üzemeltetési költségek, a rezsibérleti díjak is komoly terhet jelentenek a vendéglátóipar szereplőinek, illetve még mindig nagy probléma a munkaerőhiány, ami egyéb tényezők mellett nagymértékben megemeli a béreket.

„Azt is figyelembe kell venni, hogy milyen a kereslet árérzékenysége, vagyis hogy meddig emelhetik az árakat és mennyit hajlandók még kifizetni a vásárlók” – tette hozzá az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője.

A felmérésből az is kiderült, hogy egy átlagos hamburger ára 1700 forint lehet a főszezonban. Egy szelet ponty akár 4400 forintba is kerülhet, míg egy kilogramm hasábburgonyáért 1200 forintot is elkérhetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×