eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
professional microphone in a radio Studio
Nyitókép: avdyachenko/Getty Images

Eszméleténél van, de továbbra is súlyos a szlovák kormányfő állapota – a nap hírei

Eszméleténél van, de továbbra is súlyos a szlovák kormányfő állapota, támadója vizsgálati fogságba került. Az orosz támadások miatt csaknem 10 ezer lakost menekítettek ki az északkelet-ukrajnai Harkiv körzetéből. A hitben való megújulásra kérte a zarándokokat a csíksomlyói pünkösdi búcsú szónoka. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Továbbra is stabil, de súlyos a szerdán meglőtt szlovák kormányfő állapota a pénteki újabb műtét után – közölte Robert Kalinák miniszterelnök-helyettes a besztercebányai kórházban tett látogatása után. Elmondta: Robert Fico eszméleténél van és egyelőre nem számolnak azzal, hogy az elkövetkezendő egy-két napban a miniszterelnököt átszállítanák valamelyik pozsonyi kórházba. Közben vizsgálati fogságba helyezték szerdai merénylet gyanúsítottját. A 71 éves támadó korábban, a rendőrségi kihallgatáson beismerte tettét.

Elhalasztják a jövő hét szerdára tervezett kormányellenes tüntetéseiket a cseh gazdák. Az Agrárszövetség vezetése bejelentette, hogy akciójukat június 4-re halasztják a negatív reakciók miatt. A cseh szakszervezetek szövetsége korábban szintén bejelentette, hogy a jövő hét keddre tervezett tiltakozó akciójukat lemondják, mert nem akarják tovább élezni a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet következtében kialakult feszültséget.

A fokozódó orosz támadások miatt csaknem 10 ezer lakost menekítettek ki az északkelet-ukrajnai Harkiv körzetéből. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az AFP francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a térségben egy hete indított orosz támadás egy újabb átfogó hadművelet kezdete lehet. Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont pénteken azt mondta, hogy Oroszország nem tervezi Harkiv elfoglalását.

Összesen 2 és fél milliárd dollárt fordít a keleti határvédelem megerősítésére Lengyelország - közölte a miniszterelnök. Donald Tusk tájékoztatása szerint megkezdődtek a Keleti Pajzs nevű projekt munkálatai, a terv új katonai erődítmények kiépítését is magában foglalja. Szerinte az erődítményrendszer áthatolhatatlanná teszi majd a határt egy potenciális ellenség számára. Hozzátette: Lengyelország kiemelt felelősséget visel Európa biztonságáért a NATO és az Európai Unió keleti szárnyán.

A hitben és szeretetben való megújulásra kérte a zarándokokat Felföldi László, a pécsi egyházmegye püspöke, az idei csíksomlyói pünkösdi búcsú szónoka. Úgy fogalmazott: csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni a háború sújtotta világban. A pünkösdszombati esős reggel ellenére az idei nagymisére is több százezren érkeztek a Kis- és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregbe, a Hármashalom-oltár elé a világ minden tájáról.

Egyre többen rendelkeznek a személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékáról - közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Tállai András elmondta idén eddig, 30 milliárd 974 millió forintot, vagyis 7,2 milliárddal magasabb összeget ajánlottak fel az SZJA 1+1 százalékából mint tavaly. Felhívta a figyelmet arra is: kedden éjfélkor jár le a személyijövedelemadó-bevallás határideje. Eddig több, mint 4 millióan léptek be az eSZJA portálra.

Ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek - közölte a családokért felelős államtitkár. Hornung Ágnes közleménye szerint a 100 millió forint keretösszegű kiírásra július 1-jéig jelentkezhetnek a civil szervezetek. A pályázók legfeljebb 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek. Magyarországon több ezer gyermek él 1-es típusú cukorbetegséggel.

Csaknem egymilliárd dollárt költöttek el tavaly Magyarországon külföldi filmes produkciók, az összeg megnégyszereződött 2018-hoz képest - hangzott el a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon. Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos úgy vélte: az adókedvezmények mellett a gyors növekedés részben annak köszönhető, hogy a pandémia idején Magyarország kidolgozott egy olyan szabályozási rendszert, amely lehetővé tette bizonyos filmes munkák folytatását.

Az ország szolidaritásáról biztosította a heves esőzések sújtotta Saar-vidék lakosságát Olaf Scholz német kancellár a térségben tett látogatásán. Anke Rehlinger tartományi miniszterelnök anyagi támogatást is kilátásba helyezett azoknak, akiket nehéz helyzetbe hozott a természeti katasztrófa. Az elmúlt 24 órában négyzetméterenként 100 liter csapadék hullott a térségben. Heves esőzések, áradások sújtották pénteken és szombaton Franciaország, Hollandia és Belgium egyes vidékeit is.

Grúziában a korábbi bejelentésnek megfelelően megvétózta a külföldi ügynökökről szóló törvényt az államfő. A vitatott jogszabály ellen hetekig tüntettek Tbilisziben. Szalome Zurabisvili elnök már korábban bírálta a kormánypárt által beterjesztett törvény elfogadását. A vitatott törvény előírja, hogy azok a szervezetek, amelyek anyagi eszközeik több mint 20 százalékát külföldről kapják, külföldi ügynökként regisztráltassák magukat.

Technikai probléma miatt ismét elhalasztották a Boeing első, embert szállító űrkapszulájának az indítását. A NASA közlése szerint az eredetileg május 6-ra tervezett indításra most legkorábban május 25-én kerülhet sor. Szerdán nyomástesztet tartottak, ami azt mutatta, hogy a szerdai héliumszivárgás nem jelentene kockázatot a repülésnél, a tudósok mégis úgy döntöttek, hogy elhalasztják a rakétaindítást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×