eur:
395.69
usd:
368.88
bux:
70393.88
2024. június 24. hétfő Iván
Aláírásukkal jóváhagyják az országos nemzetiségi választás szavazólapjait mintáit a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjai a testület ülésén 2024. május 15-én. A testület jóváhagyta az országos nemzetiségi választás szavazólapjait. A nemzetiségi listás szavazólapon a listák az NVB által kisorsolt sorrendben szerepelnek, kivéve annál az öt nemzetiségnél (a bolgárnál, a németnél, az örménynél, a szlováknál és a szlovénnél), ahol csak egy listát jelentettek be.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Becenevek, hiányos adatok miatt úszott el rengeteg roma ajánlás

Volt, aki a becenevét írta az ajánlóívre, más esetekben hiányzott vagy hiányosan szerepelt a név. Többek között ez is közrejátszott abban, hogy az országos roma választáson induló öt szervezet közül három már a támogató aláírások leadásakor „elvérzett”.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) Népszavának küldött tájékoztatásából kiderült az is: az érvénytelen ajánlások okai közé tartoztak az olvashatatlan adatok és a hibásan megadott személyi azonosítók, amelyek lehetetlenné tették az azonosítást.

További hiba volt, hogy az, aki az ajánlást adta, nem szerepelt a központi névjegyzékben vagy az adott nemzetiség névjegyzékében. (A nemzetiségi választáson csak az vehet részt, aki nemzetiségiként regisztrálta magát. A romáknál ez a szám pillanatnyilag közel 219 ezer.)

Előfordultak többes ajánlások is, amikor egy személy többször is aláírta ugyanannak a szervezetnek az ajánlóívét. A feltűnően sok érvénytelen ajánlóív arról tanúskodik, hogy az ajánlásokat gyűjtő személy aláírása vagy adatai nem stimmeltek – olvasható.

A törvény szerint a szintén június 9-én tartandó országos nemzetiségi választáson az a szervezet állíthat listát, amely a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán legalább a választások 10 százalékában önállóan jelöltet állított, és amely a választópolgárok legalább két százalékának ajánlását összegyűjtötte.

Mivel 1283 településen tűztek ki roma választást, az országos roma választáson az a szervezet indulhat, amely legalább 129 településen önállóan jelöltet állított, valamint összegyűjtött 3952 érvényes ajánlást – tájékoztatta a lapot a Nemzeti Választási Iroda.

A kormánypárti – Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, fideszes parlamenti képviselő elnökletével működő – Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) mellett csak a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) tudott elegendő érvényes ajánlást összegyűjteni.

Az aláírásgyűjtéssel ugyanakkor mindkét szervezetnek meggyűlt a baja, utóbbinak mindössze 22-vel lett több érvényes aláírása, mint a kötelező szám.

Az NVI-től kapott adatok alapján a CiKöSz-nek is pontosan ugyanennyi, 3974 elfogadott aláírása van a 644 érvényes íven található 5062-ből. Ennél a szervezetnél egyébként csupán addig tartott az ellenőrzés, amíg bizonyossá nem vált, hogy elegendő ajánlás gyűlt össze a listaállításhoz.

Összességében elmondható, hogy az aláírások mintegy harmadát utasította el az NVI. A Farkas Flórián vezette Lungo Drom – mindeddig tisztázatlan okok miatt – nem indul a nemzetiségi választáson.

Címlapról ajánljuk
Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

A stuttgarti kórházban kezelik a magyar válogatott csatárát, aki a Skócia elleni Eb-csoportmérkőzésen szenvedett súlyos sérülést. Botka Endre azonnal tudta, hogy nagy a baj, Szoboszlai Dominik szerint változtatni kell a mentők protokollján. Az eset nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi futballéletben is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×