eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Bősz Anett (DK) humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes, Karácsony Gergely főpolgármester, Számadó Tamás főjegyző és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (b-j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2024. április 24-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Utolsó rendes ülését tartotta a Fővárosi Közgyűlés ebben a ciklusban

A fővárosi önkormányzat nem ért egyet azzal, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárképző kara számára megépítendő épületei miatt államosítsák a VIII. kerületi Diószegi Sámuel utca érintett önkormányzati tulajdonú ingatlanjait. Reagált az NKE is.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán – 17 igen szavazattal, 10 nem szavazat ellenében és 1 tartózkodás mellett – felkérte Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy felterjesztési jog gyakorlása körében tájékoztassa az Országgyűlést és a kormányt a fővárosi önkormányzat egyet nem értéséről.

Pikó András az előterjesztés vitájában arra hívta fel a figyelmet, 210 család, 500 ember otthonát veszélyezteti a „sunnyogva a parlament elé terjesztett javaslat”, ami az NKE számára sajátítaná ki a józsefvárosi önkormányzat több mint 10 ingatlanát. Emlékeztetett rá: 2020-ban az NKE írásba adta az önkormányzatnak, hogy nem kíván további fejlesztéseket végrehajtani az önkormányzat területén. Felhívta a figyelmet arra: a törvényjavaslattal a kormány „sárba tipor mindent, ami megmaradt az önkormányzati autonómiából".

A közgyűlés üdvözölte az önkormányzatnak a Diószegi Sámuel utca 18-28. szám alatti épületek megújítására vonatkozó, DIÓ2030 néven futó fejlesztési koncepcióját és a józsefvárosi emberek semmibevételének tartja, hogy a kormányzat egy salátatörvénybe rejtett szabályozással sodorja veszélybe 500 ember lakhatását és szolidaritásukat fejezték ki a lakókkal. Elfogadhatatlan, hogy a kerület tulajdonában álló ingatlanokat egyeztetés nélkül államosítsák, ráadásul alaptörvény-ellenes is a kártalanítás nélküli elvonás. Jelezték: elítélnek minden olyan kormányzati intézkedést, amely az önkormányzati bérlakások számának csökkentését, így a lakhatási válság súlyosbodását eredményezi.

A közgyűlés 17 igen szavazattal, 10 nem ellenében, egy tartózkodással elfogadta a főváros tavalyi évről készített zárszámadását.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a vitában kiemelte: a főváros nincs csődben, nem fizetésképtelen, „talpon van”, bár nehéz gazdasági helyzetben. Felidézte: a főváros az Állami Számvevőszék megállapítása szerint is nettó befizetője a költségvetésnek, a Moody's hitelminősítő szerint pedig a város csökkenő és kezelhető adósságszinttel gazdálkodik. Hozzátette: a főváros nem kapott energia-támogatást a kormánytól, nem kapta meg többek között a 11 milliárd forintos trolipénzt és a Lánchíd felújításának 6 milliárdját, és a kormány elutasította a főváros kereskedelmi hitelkérelmét.

Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP) frakcióvezető szerint a főpolgármester és a főpolgármester-helyettes riogatott csőddel már a 2019-es önkormányzati választás után fél évvel. Hozzátette: a város vezetése 55 milliárd forint kötelezettséget hozott át idénre, hogy hiány nélkül zárja az évet, miközben Budapest az ország leggazdagabb önkormányzata, soha nem látott iparűzési bevételekkel. „Nem másra kellene mutogatni” – mondta, hozzátéve, a városvezetésnek inkább dolgoznia kellene.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a főváros 35 milliárd forinttal több szolidaritási adót fizet, mint amennyi állami normatívát kap, miközben Tarlós István főpolgármester utolsó évében a főváros 20 milliárd forinttal többet kapott, mint amennyit befizetett. „Ami Tarlósnak járt, az Karácsonynak nem jár” – jegyezte meg. Hozzátette: úgy tudták megőrizni a működőképességet, hogy nem volt szükség megszorításra, sőt béreket is emeltek.

Bagdy Gábor (KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy Tarlós István 220 milliárd forint hiánnyal vette át a főváros vezetését 2010-ben, és 200 milliárd forintos plusszal adta át 2019-ben, amiből tavaly év végére „nem maradt semmi”, miközben a főváros iparűzésiadó-bevétele dinamikusan nőtt az évek során. Válaszában Karácsony Gergely rámutatott, az ipa 2020-2021-ben nominálisan is csökkent.

A közgyűlés egyhangúlag egyetértett azzal, hogy a fővárosi önkormányzat együttműködési megállapodást kössön a budapesti közoktatásban tanulók érdekképviseleti szerveivel és kifejezte, egyetért az ADOM Diákmozgalom, az Egységes Diákfront (EDF) és a Fridays For Future Magyarország (FFF) által kidolgozott, Mi Budapestünk Programban foglaltakkal.

A közgyűlés 18 igen szavazattal, 1 nemmel és 12 tartózkodással módosította a Duna-parti építési szabályzatokat. A módosítás célja, hogy rendet tegyenek a Duna-parton és a jelenleg a belvárosra fókuszáló, hajózási célú turisztikai terhelést enyhítsék azzal, hogy bevonják a külső városrészeket. A módosítás része a parthasználat és a kikötési lehetőségek felülvizsgálata.

A vitában Horváth Csaba (MSZP) arról beszélt, a cél a közvetlenebb kapcsolat biztosítása a Duna és a város partja között, és a módosítással létrejövő munkacsoport 2026-ig fogja kialakítani a hajósok számára is megfelelő megoldást.

A közgyűlés úgy döntött, a XII. kerületben egy eddig névtelen közterületet Csillebérc utcának neveznek el, a XIV. kerületben pedig parkot neveznek el Károlyi Amy József Attila-díjas magyar költő, műfordítóról, valamint jóváhagyta, hogy a IX. kerület emlékművet állítson a kerület egyik legnagyobb embermentőjének, mártír hitoktatójának, Bernovits Vilmának. A „Stigma” elnevezésű emlékmű bronz keresztből és öt pálcából állna és a Gizella sétány dunai partfalában alakítják ki.

A képviselők többsége úgy döntött, létrehozzák a Budapesti Klímaügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.-t., az Európai Bizottságtól a lakóépületek energetikai felújítására kapott 1,5 millió euró támogatás projektjeinek végrehajtására.

A képviselők hozzájárultak a LIFE-program támogatási szerződésének aláírásához, amelyben 1,4 milliárd forint európai uniós forrásból komplex élőhely-rehabilitációt végeznek a Mocsároson, a Tétényi-fennsíkon és a kőérberki szikes réten.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×