eur:
388.87
usd:
358.81
bux:
68095.19
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Karácsony Gergely főpolgármester (b4), Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes (b3), Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (b2), Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes (b), Számadó Tamás főjegyző (j2) és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2022. szeptember 28-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Furcsa szünetre megy jövő hét után a Fővárosi Közgyűlés

A Fővárosi Közgyűlés ebben a ciklusban az utolsó rendes ülését tartja jövő szerdán - közölte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Emlékeztetett, június 9-én tartják az önkormányzati választásokat, és a következő Fővárosi Közgyűlés október elsején áll majd fel. Így az átmeneti időben nem terveznek közgyűlést tartani – fűzte hozzá Kiss Ambrus.

Úgy fogalmazott, június 9. és szeptember 30. között „egy furcsa interregnum van”, hiszen bár közjogi értelemben a mostani képviselők a képviselők, a demokratikus legitimitásuk abból a szempontból megkérdőjeleződik, hogy nagy valószínűséggel cserélődnek majd a közgyűlés tagjai.

A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását lehet kezdeményezni ebben az időszakban – jegyezte meg Kiss Ambrus.

„Nonszensz a helyzet”

A főpolgármester-helyettes beszélt arról is, hogy 2023-ban a főváros nettó finanszírozási pozíciója mintegy mínusz 18 milliárd forint, azaz ennyivel többet fizetnek a központi költségvetésbe, mint amennyit a kötelezően ellátandó közfeladataik ellátására kapnának.

Szólt arról is: nem kaptak rezsitámogatást, amely mintegy 10 milliárdot jelentene, továbbra sem érkezett meg a Lánchíd felújítására ígért 6 milliárd forint, valamint a trolibeszerzéshez kapcsolódó 10 milliárd forintot sem kapta meg a főváros.

Az Egészséges Budapest Program keretében 50 milliárd helyett 27 milliárd forintot kaptak, valamint nem engedélyezte a kormányzat egy mintegy 17 milliárd forintos hitel felvételét – mondta Kiss Ambrus, aki úgy fogalmazott, „nonszensz a helyzet”.

Kérdésekre válaszolva az illegálisan kihelyezett óriásplakátokról szólva a főpolgármester-helyettes közölte: jelenleg tizenhat eljárás van folyamatban.

A 3-as metró szerelvényeinek klimatizálása kapcsán elmondta, megoldható lenne, de az oroszok nem járulnak hozzá a klímaberendezések felszereléséhez. Miután még tíz év a garancia a vázszerkezetekre, ezért ha a gyártó engedélye nélkül nyúlnának hozzá, akkor elveszne a garancia – jelezte Kiss Ambrus.

Címlapról ajánljuk
Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát
Aréna

Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát

Az Európai Parlament szerepéről, a választás tétjéről és az Európai Bizottság várható elnökéről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense és Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.31. péntek, 18:00
Dobrev Klára
a DK árnyék-miniszterelnöke, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője
Háromhetes mélypontjára esett a forint

Háromhetes mélypontjára esett a forint

Kedd délután óta gyakorlatilag megállás nélkül gyengült a forint a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben a 390-es szintet is megközelítette az árfolyam csütörtökön, majd a vártnál minimálisan jobb amerikai GDP-adat mellett is hirtelen erőre kapott és 389 alá bukott a jegyzés. A holnapi amerikai inflációs adat még a mai GDP-adatnál is fontosabb lesz, amely akár komolyabb kilengéseket is hozhat a forint piacára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×