eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Magyar Turisztikai Ügynökség

Építési szigor most már a Balaton egyik legnagyobb városában is

Az északi parton megvédik Almádi kertvárosias jellegét, szigorú posztot tett közzé a polgármester.

Gátat szabnak a befektetési célú építési beruházásoknak Balatonalmádiban; a polgármester határozott véleménye, hogy meg kell őrizni a város kertvárosias jellegét - olvasható az Economx oldalon.

Fabó Péter a Facebookon tette közzé, hogy a balatoni város szigorítja a helyi építési szabályzatot - a város honlapján viszont ennek szerdáig nem volt nyoma.

A rendeletmódosítás célja az volt, hogy kertvárosias lakóterületi övezetben korlátozni tudják a kialakítható önálló rendeltetési egységek számát.

"A korábbi négy lakóegység helyett alapesetben már csak egy önálló rendeltetési egység kialakítására lesz lehetőség" - derül ki a posztból.

Az indoklásban az is áll, hogy a városvezetés tart attól, hogy szigorítás híján mind infrastrukturálisan, mind környezeti szempontból aránytalan teher kerülne az érintett városrészekre.

A polgármester hozzáteszi, hogy a HÉSZ (helyi építési szabályzat) módosítása a közhiedelemmel ellentétben nem az önkormányzat kénye-kedve szerint történik. Magasabb szintű jogszabályok, valamint több hatóság, államigazgatási szerv jelöli ki azokat a kereteket, amelyek között egy ilyen módosítás levezényelhető, de szándék "kell hozzá".

A cikk arra is kitér, hogy egyre több balatoni település besokall, Paloznakon, Dörgicsén és Szentantalfán is változtatási tilalmat rendelt el az önkormányzat, úgy határozva, hogy rendelettel szigorít a falukép és a táj védelme érdekében. A változtatási tilalom értelmében az érintett területeken nem lehet telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, elbontani vagy más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani.

Közben a parlament elfogadta a magyar építészetről szóló törvényt, amely új szabályozási rendszert vezet be a balatoni építkezésekre vonatkozóan is. A törvény a Balaton-felvidéken védett övezetet határoz meg, és külön főépítészi tisztségről is rendelkezik.

A vízparti szabályozási tervet és a térség településfejlesztési tervét is elkészítik a strandokra, a parti sétányokra és a vízpart megközelítésére vonatkozóan is. Például biztosítani kell az adott partszakasz legalább kevesebb 30 százalékán egy legalább 5 méter szélességű közhasználatú parti sétányt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×