eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a múzeum főigazgatója új, Korszakhatáron címet viselő esszékötetének bemutatóján a Terror Háza Múzeumban 2022. június 8-án. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány gondozásában megjelent kötet Schmidt Mária 2018. és 2022. között megjelent írásainak válogatása.
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

"A nyugattól most sem kapunk segítséget az országot fenyegető veszéllyel szemben" - mondta a Tranziton Schmidt Mária

Szuverenitásunkat azért kell megőriznünk, mert az senki másnak nem fontos - jelentette ki a Terror Háza Múzeum főigazgatója a Tranzit Választások éve - változások éve című konferencián megtartott előadásában.

Schmidt Mária a közösségi médiában élőben közvetített, Világok (H)arca - milyen lesz az új korszak? című előadásában történelmi áttekintést adva az elmúlt időszak meghatározó eseményeiről azt mondta: évszázadok óta az a kérdés, hogy ki lesz Európa ura.

Napóleon idején ez nem sikerült a franciáknak, majd a britek vették át az irányítást, a német császárság létrejötte pedig egy új erőközpontot hozott létre a kontinens közepén. Az első világháború azonban mindent megváltoztatott az Egyesült Államok belépésével, és elkezdődött az "amerikai évszázad" - mondta.

A második világháború utáni hidegháborús időszakban mindent felülírt a két fél szembenállása, és míg az "amerikanizáció" teljes sikerrel járt a kontinens nyugati oldalán, a keleti felén a "szovjetizáció" egyáltalán nem.

A Szovjetunió bukása után pedig az Egyesült Államok megkezdte Európa keleti részének "amerikanizációját" is.

Schmidt Mária ennek kapcsán rámutatott: míg Kelet-Európából Gorbacsov kivonta megszálló csapatait, Németországból az amerikai katonák nem mentek el, és ezt senki sem tette szóvá nekik.

Megjegyezte: Európa teljesen beállt az Egyesült Államok mögé, politikailag nincs önálló akarata, sőt egyfajta elitválság is sújtja.

Az állam erkölcsi és szociális kérdésekben egyre aktívabb, míg hagyományos feladatokat kiszervez civileknek - vélekedett Schmidt Mária.

Szerinte a nyugati világ válságban van, amelynek a gazdasági mellett demográfiai dimenziója is van. A civil szervezetek irányításával végrehajtott "lakosságcsere" által miközben a kereszténység és a keresztény értékek vesztenek erejükből, olyan emberek jelennek meg, akik erős identitással rendelkeznek, és életüket más vallási előírások szabják meg.

Schmidt Mária szerint ma Magyarország ugyanabban a helyzetben van, mint a Hunyadiak korában, és a nyugattól most sem kapunk segítséget az országot fenyegető veszéllyel szemben.

Szuverenitásunkat azért kell megőriznünk, mert az senki másnak nem fontos - mutatott rá, hozzátéve, hogy a honfoglalás óta meg tudtuk védeni azt, és most is minden erőnkre szükség lesz.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×