eur:
390.65
usd:
365
bux:
68327.2
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay

Feloszlik a soproni MSZP, éles hangvételű közleménnyel búcsúznak

A szervezet a feloszlásról szóló közleményben bírálatot fogalmazott meg a párt országos vezetésével szemben, a tagok a pártból is kilépnek.

"Az MSZP Sopron és környéke helyi szervezeteként úgy döntöttünk, hogy feloszlatjuk közösségünket, és minden tag kilép a pártból. A 35 éve alakult helyi szervezetünk legsúlyosabb döntése azért született meg, mert számunkra emberileg és politikailag egyaránt vállalhatatlan annak a döntésnek mind a módja, mind a tartalma, amit a párt országos elnöksége hozott Jakál Adrienn (Párbeszéd) polgármesterjelölti indításáról" - írta a Facebook-oldalán közzétett közleményben Széplaki Tamás soproni politikus.

A szocialisták elfogadhatatlannak tartják Jakál Adrienn személyét, így támogatásukról sem tudják biztosítani.

Állításuk szerint ennek többször is hangot adtak, az országos vezetés is tudott a döntésükről.

Hangsúlyozzák, hogy számukra a baloldaliság, az erkölcs, a morál, az adott szó, az empátia, a szolidaritás, mások tisztelete, a szavahihetőség és a hitelesség a legfontosabb értékek, és mindig eszerint vettek részt a helyi közéletben.

A közleményben konkrét vezetőket is nevesítettek: "Ezzel szemben Karácsony Gergely nyomására Kunhalmi Ágnes, Komjáthi Imre, Hiller István, Molnár Zsolt az MSZP helyi szervezetének akarata ellenére Jakál Adriennt indítják Sopron polgármesterjelöltjeként. Ezzel gyakorlatilag az MSZP országos elnöksége feláldozza a 35 éve működő soproni szervezetét, annak összes tagját, egy mindig összetartó baloldali közösséget azért, hogy a Párbeszéd belső személyi problémáit, a saját pártjában sarokba szorított, gyengekezű Karácsony Gergely gondjait megoldja. Tisztességtelen és jogtalan döntésnek tartjuk, hogy az MSZP országos vezetői semmibe vették az alapszabályban számunkra biztosított jelölési jogot, ami egy demokratikus döntés alapja. A munkát, kenyeret követelő »vörös és csípős« társelnökünk a háttérben bizniszelő kamuszocialisták bábjaként szó nélkül, sőt minket támadva asszisztálta végig ezt a gyalázatot."

A soproni szocialisták szerint az országos elnökség többszöri kérésük és figyelmeztetésük ellenére sem volt hajlandó visszatérni az alapszabály által előírt működéshez. Úgy fogalmaznak:

"mára ezeknek az embereknek a tetteit, döntéseit csupán a saját egzisztenciális pánikreakciói határozzák meg, csak az lebeg a szemük előtt, hogy a következő ciklusban is megélhessenek valahogy a politikából, és ezért bármin és bárkin átlépnek."

A közleményben hangsúlyozzák, hogy azért oszlatták fel a helyi szervezetet, mert a kialakult helyzet olyan súlyos becsület- és arcvesztést okozott volna a soproni MSZP tagjainak körében, amit sem politikusként, sem emberként nem tudtak és nem is akartak volna elviselni. Mint írják, rajtuk kívül álló okok miatt pártként nem tudják betartani a korábban már megkezdett helyi együttműködésben adott szavukat a többi demokratikus párt és civil szereplők felé, ezért feloszlanak és kilépnek a pártból.

Azt is bejelentették, hogy Sovány Endrét, „civil és független polgármester-jelöltet, párttagság nélkül is, mint a frissen megalakult Szegfű-baráti kör, mindannyian támogatjuk”.

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×