eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: NÚSZ Zrt.

Szakértő: szembetűnő, hogy a környező országokhoz képest nálunk a legdrágább az egynapos matrica

A hétfő óta kapható egynapos autópálya-matrica csak a külföldről érkőznek érdemes megvásárolni.

Egy uniós irányelv alapján április elsejétől már Magyarországon is kapható az egynapos autópálya-matrica, amelynek az ára 2570 és 7310 forint között alakul, a személyautók esetében 5150, a motorkerékpárokra 2570 forintért lehet megvásárolni. A napi matrica a vásárló által megjelölt naptári napra érvényes 0 órától 24 óráig és a teljes hazai díjköteles úthálózaton használható. Fontos, hogy előre is meg lehet venni, de ha a vásárlás és az érvényesség napja egybeesik, a napi matrica a vásárlás pontos időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot, visszamenőlegesen nem - mondta az ATV-nek Marczin Bence, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. kommunikációs igazgatója.

Az egynapos matricát főként a külföldről érkezőknek érdemes megvásárolni, illetve azoknak akik csak elvétve veszik igénybe az autópályát.

„Akceptálható igény, hogy aki keresztülhajt az országon, annak ne kelljen 10 napos matricát vásárolnia. Ez volt nyilvánvalóan az európai uniós előírásnak az alapja˜ − mondta Kovács Kázmér ügyvéd az InfoRádiónak.

Az Autóklub jogi bizottságának elnöke szerint nem volt reális az az igény, hogy az egynapos autópálya-matrica ára a tíznapos árának tizede körüli összeg legyen, de azért szembetűnő, hogy a termék a környező országokhoz képest Magyarországon a legdrágább, Ausztriában például csak 3260 forintnak megfelelő összegért árulják.

Az egynapos matrica megjelenése egyébként az érvényben lévő többi matricatermék árára nem lett hatással, tehát a többi matrica változatlan formában a január elsején kihirdetett áraknak megfelelően kapható a jövőben is.

Az árakat, a pótdíjakat és egyéb információkat az nemzetiutdij.hu oldalon találhatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×