eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Nyitókép: NÚSZ Zrt.

Szakértő: szembetűnő, hogy a környező országokhoz képest nálunk a legdrágább az egynapos matrica

A hétfő óta kapható egynapos autópálya-matrica csak a külföldről érkőznek érdemes megvásárolni.

Egy uniós irányelv alapján április elsejétől már Magyarországon is kapható az egynapos autópálya-matrica, amelynek az ára 2570 és 7310 forint között alakul, a személyautók esetében 5150, a motorkerékpárokra 2570 forintért lehet megvásárolni. A napi matrica a vásárló által megjelölt naptári napra érvényes 0 órától 24 óráig és a teljes hazai díjköteles úthálózaton használható. Fontos, hogy előre is meg lehet venni, de ha a vásárlás és az érvényesség napja egybeesik, a napi matrica a vásárlás pontos időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot, visszamenőlegesen nem - mondta az ATV-nek Marczin Bence, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. kommunikációs igazgatója.

Az egynapos matricát főként a külföldről érkezőknek érdemes megvásárolni, illetve azoknak akik csak elvétve veszik igénybe az autópályát.

„Akceptálható igény, hogy aki keresztülhajt az országon, annak ne kelljen 10 napos matricát vásárolnia. Ez volt nyilvánvalóan az európai uniós előírásnak az alapja˜ − mondta Kovács Kázmér ügyvéd az InfoRádiónak.

Az Autóklub jogi bizottságának elnöke szerint nem volt reális az az igény, hogy az egynapos autópálya-matrica ára a tíznapos árának tizede körüli összeg legyen, de azért szembetűnő, hogy a termék a környező országokhoz képest Magyarországon a legdrágább, Ausztriában például csak 3260 forintnak megfelelő összegért árulják.

Az egynapos matrica megjelenése egyébként az érvényben lévő többi matricatermék árára nem lett hatással, tehát a többi matrica változatlan formában a január elsején kihirdetett áraknak megfelelően kapható a jövőben is.

Az árakat, a pótdíjakat és egyéb információkat az nemzetiutdij.hu oldalon találhatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hatalmas támogatást kap Ukrajna, fontos megállapodást kötöttek az oroszok Kínával - Háborús híreink vasárnap

Hatalmas támogatást kap Ukrajna, fontos megállapodást kötöttek az oroszok Kínával - Háborús híreink vasárnap

Szombat este az amerikai képviselőház széleskörű támogatással, a republikánus keményvonalasok ellenkezése ellenére elfogadott egy 95 milliárd dolláros törvénycsomagot, amely többek között Ukrajnának nyújt 60 milliárd dollár feletti támogatást, ma a támogatás felsőházi elfogadásának fontosságát hangsúlyozta az ukrán államfő. Eközben Oroszország újonnan kinevezett haditengerészeti főnöke, Alekszandr Mojszejev tengernagy részt vesz egy nagyszabású katonai konferencián a szövetséges Kínában, ahol egyetértési és együttműködési memorandumot írt alá a kínai haditengerészet parancsnokával. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×