eur:
391.24
usd:
366.48
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetés aktuális helyzetéről tart sajtótájékoztatót a Pénzügyminisztériumban 2024. január 4-én. A miniszter elmondta, hogy az idei év a gazdasági növekedés erősítésének az éve, a költségvetés helyzete továbbra is stabil.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kínába utazott a magyar pénzügyminiszter - a nap hírei

A török ellenzék nyerte a tegnapi helyhatósági választásokat. Egy orosz diszkontlánc tervezi magyarországi piacra lépését.

A török ellenzék nyerte a tegnapi helyhatósági választásokat. A török elnök pedig pályafutásának legsúlyosabb választási vereségét szenvedte el. A török ellenzék 81 városban, köztük a 4 legnépesebb településen – Isztambulban, Ankarában, Izmirben és Burszában – is nyert. A török elnök pártjának, az Igazság és Fejlődésnek csak 24 polgármesteri posztot sikerült megszereznie. Az Isztambulban ismét nyertes ellenzéki jelöltet, Ekrem Imamoglut pedig sokan az államelnöki posztra is esélyesnek tartják.

Kínába utazott a pénzügyminiszter. Varga Mihály erről Facebook-oldalán számolt be. Az Index úgy tudja, a magyar tárcavezető ma (kedd) többek között a kínai pénzügyminiszterrel is tárgyal. A portál információi szerint Varga Mihály hangsúlyozni szeretné a magyar kabinet álláspontját, amely szerint a blokkosodás és elzárkózás helyett az együttműködés erősítésére van szükség Európa és Kína között.

Baleset történt tegnap a komáromi akkumulátorgyárban, ezért az LMP a felelősök kiderítése érdekében feljelentést tesz. Az ellenzéki párt közleménye szerint több sérültet kórházba szállítottak a gyárból, mert a gyártás során hidrogén-cianid kerülhetett a levegőbe. A katasztrófavédelem azt közölte, hogy a mobillaborral nem mértek határérték feletti veszélyes anyagot.

Egy orosz diszkontlánc, a Mere tervezi magyarországi piacra lépését a Haszon.hu információi szerint. A portál egy emailt idéz, amelyet az üzletlánc képviselői küldtek potenciális üzleti partnereiknek február végén. Eszerint 3 éven belül 200 üzletet nyitnának, és 700 millió eurós forgalmat céloznának meg.

Egyre több orosz gáz érkezik Európába, de Kína már fontosabb exportpiacává vált Oroszországnak - írja a Reuters. A hírügynökség összesítése szerint a Gazprom az előző év azonos időszakához viszonyítva csaknem 26 százalékkal több gázt exportált Európába. Az orosz gázcég azonban már több gázt ad el Kínának, amelynek vezetékes gázimportja 2023-ra elérte a 22,7 milliárd köbmétert, szemben a 2022-ben szállított 15,4 milliárd köbméterrel.

Nemcsak az Egyesült Államok, de Irán is egy hónappal a terrortámadás előtt figyelmeztette Oroszországot egy lehetséges, nagyszabású terrorcselekményre – értesült a Reuters. A krasznogorszki kulturális központban történt 144 ember életét követelő támadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. A Kreml szóvivője és az iráni külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta az állításokat.

Ausztriában a kancellár összehívja a nemzetbiztonsági tanácsot az orosz kémhálózatok jelentette veszélye miatt. A néhány éve feloszlatott Alkotmányvédelmi és Terrorizmusellenes Szövetségi Hivatal egyik, kémkedéssel gyanúsított munkatársát ugyanis őrizetbe vették. Ő azonban tagadja, hogy az oroszoknak kémkedett volna.

Legkevesebb 8 halálos áldozatot követelt egy izraeli légitámadás Damaszkuszban nyugati kerületében, ahol az iráni nagykövetség és a konzulátus épülete is található. Az iráni állami televízió közölte, hogy a halottak között több diplomata van.

Izraeli légicsapás érte tegnap a Gázai övezeti al-Aksza kórházat, 4-en meghaltak, 17-en megsebesültek az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerint. Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy az Iszlám Dzsihád egyik irányítóközpontját támadták a kórházban.

Izraelben előre hozott parlamenti választásokért tüntettek, a szervezők szerint több mint százezren, az izraeli média szerint több tízezren. A szónokok a túszok szabadon bocsátását követelték, a tűzszünetet célzó tárgyalások elakadásáért pedig Benjámin Netanjahu kormányfőt tették felelőssé.

Hatályba lépett a kannabisz ellenőrzött legalizálását célzó törvény Németországban. Az új törvény értelmében a felnőttek és a kannabiszklubok számára engedélyezett a kábítószer korlátozott mennyiségű termesztése és birtoklása.

Két újabb medvetámadás történt az észak-szlovákiai liptószentmiklósi járásban a hét végén – jelentette a szlovák állami hírügynökség. Egy barnamedve kutyával kiránduló párra rontott rá a Tátra lábánál fekvő Pribilina község közelében, és ugyanezen a környéken egy gombászt is támadás ért. Csak a túrázó férfi sebesült meg a lábán könnyebben, a gombász pisztolyával elriasztotta a medvét.

Ferenc pápával készített újabb interjúkötet jelenik meg április 3-án. Az utód című könyvben Ferenc elődjével, XVI. Benedekkel való kapcsolatáról vall.

A Szaharából érkező sűrű homokvihar érte el ma Görögországot, az év ezen szakaszában pedig szokatlanul meleg, 26-30 fok körüli időjárást kísérő légköri viszonyok különösen Athénban és Szalonikiben okoztak fennakadásokat a légi közlekedésben.

Az országszerte magas szállópor koncentrációjára figyelmeztetett a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, miután a délies áramlással érkező meleg levegő ugyanis jelentős mennyiségű szaharai port hozott a térségbe.

Idén április 1-je az első hőségnap - közölte a HungaroMet. Kelebián 30,2 Celsius-fokot mértek délután. A korábbi melegrekordot Körmenden mérték, 1989-ben, akkor április 1-jén 27,7 fokot regisztráltak. Hőségnapnak azt nevezik, amikor a hőmérséklet csúcsértéke meghaladja a 30 Celsius-fokot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×